Estofat de sèpia amb patates (stoofschotel van zeekat met aardappelen)

image_printprintfriendly version

Een prachtig beest nietwaar? De zeekat (sèpia), heel wat robuuster dan de veel smallere inktvis. Ook het vlees ervan is een stuk dikker. Allebei oh zo heerlijk! En ontzettend fijn dat mijn favoriete ‘Goede Vissers‘ viskraam op de Noordermarkt de zeekat af en toe in de vitrine heeft liggen. Dan gaat hij absoluut mee, maak ik hem schoon en vries ik hem in. Of zoals vorig weekend, maakte ik er meteen deze Catalaanse stoofschotel mee. Afgeleid van een recept uit het boek La cocina Catalana de toda la vida van Joan Roca. Jaja….. één van de broers van het restaurant El Celler de Can Roca.

Estofat de sèpia amb patates (stoofschotel van zeekat met aardappelen)

De zeekat is natuurlijk te vervangen voor gewone inktvis, want niet iedereen heeft het geluk om zo’n fijne viskraam om de hoek te hebben.

Estofat de sèpia amb patates (stoofschotel van zeekat met aardappelen)

Estofat de sèpia amb patates (voor 2 à 3 personen)

1 schoongemaakte grote zeekat (275gr)
500 gram vastkokende aardappelen
100 gram gedopte doperwten
3 tomaten (geraspt)
2 uien, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 laurierblad
100 ml witte wijn
gesneden peterselie
olijfolie
peper en zout

Estofat de sèpia amb patates (stoofschotel van zeekat met aardappelen)

picada
1 knoflookteen
peterselie, gesneden
1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
1 flinke theelepel geraspte pure chocolade
snuf zout

Estofat de sèpia amb patates (stoofschotel van zeekat met aardappelen)

Snij de zeekat in gelijke stukken en zet apart.
Snij de tomaten doormidden en rasp het vruchtvlees zodanig dat je het vel ervan overhoud.
Maak een sofrito door de ui in 3 eetlepels olijfolie zachtjes te bakken tot deze kleur begint te krijgen. Roer de knoflook erdoor tot deze begint te ruiken. Leg het laurierblad in de pan en voeg de geraspte tomatenpulp toe.
Laat zachtjes bakken tot je een dikke marmelade hebt. Schenk de wijn erbij en laat voor de helft inkoken.

Voeg de stukken zeekat toe, leg een deksel op de pan en laat op een zacht vuur in zijn eigen vocht koken tot de zeekat zacht begint te worden (ongeveer een uur). Voeg eventueel wat water toe als er te weinig vocht is.
Schil de aardappelen ondertussen en bewaar in koud water tot de zeekat zacht geworden is. Snij de aardappelen als volgt boven de zeekat: snij een klein stukje in met een mes en breek het stuk af. Hierdoor krijg je ongelijke stukken die in de stoof vallen. Dit heet in het Spaans: patatas cascadas. Herhaal met de rest van de aardappelen.
Doe opnieuw de deksel op de pan en laat de aardappelen 15 minuten zachtjes meestoven. Voeg weer eventueel water toe mocht het te droog worden.

Estofat de sèpia amb patates (stoofschotel van zeekat met aardappelen)

Maak de picada door de knoflook met wat zout in een vijzel tot een pasta te wrijven. Voeg peterselie en pijnboompitten toe en wrijf tot een fijne pasta. Roer de geraspte chocolade erdoor. Voeg 2 eetlepels van het kookvocht van de zeekat erbij zodat je een soort van sausje hebt gekregen.

Lepel de picada door de zeekat samen met de verse doperwten en laat nog 10 minuten meestoven tot de aardappelen gaar zijn.
Breng op smaak met peper en zout, verwijder het laurierblad en bestrooi met de peterselie.

Estofat de sèpia amb patates (stoofschotel van zeekat met aardappelen)

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »