Pulpo a la Gallega

Pulpo a la Gallega is een simpele tapagerechtje van gekookte octopus besprenkelt met olijfolie en wat gerookte paprikapoeder. Het maken van pulpo (octopus) is even een klusje maar de moeite waard. Mocht je geluk hebben een verse octopus vinden bij je vishandelaar, is het belangrijk dat je deze eerst invriest zodat hij mals wordt bij het koken. Heb je hier geen tijd voor dan kun je de octopus met een hamer een paar flinke klappen geven waarmee je hetzelfde effect bereikt. Ik vond bij mijn visboer een enorm groot en vers exemplaar en heb daar een deel van meegenomen om ermee aan de slag te gaan. Naast dit recept had ik genoeg over om Pulpo con arroz te maken, die ik morgen of overmorgen op de blog zal plaatsen.

Aangezien mijn gekochte pulpo niet heel erg fotogeniek was, is bovenstaande foto van gekookte pulpo die ik aantrof op de markt in Spanje, waar het niet ongebruikelijk is deze kant en klaar gekookt te kopen. Maar natuurlijk veel lekkerder om het hem zelf klaar te maken in rode wijn met ui, peperkorrels en laurierblad als smaakmakers.

Pulpo a la Gallega

1 flinke octopus (ongeveer 1,5 kilo)
rode wijn
zwarte peperkorrels
laurierblaadje
grote ui
gerookte paprikapoeder (picante)
goede olijfolie extra virgen

Spoel de octopus goed af onder stromend koud water. Breng een pan met water aan de kook. Voeg hieraan de hele octopus toe en laat aan de kook komen. Haal de octopus eruit en gooi het water weg. Laat opnieuw in de pan wat water met de rode wijn, de gesnipperde ui, een handjevol peperkorrels en het laurierblaadje aan de kook komen. Voeg hieraan de octopus toe en breng alles opnieuw aan de kook.
Volgens mijn grootmoeder moet je hierna de octopus met een tang uit het water halen, wachten tot alles weer kookt, de octopus er weer in leggen, opnieuw aan de kook brengen en deze handeling nog twee keer herhalen. Of dit bijgeloof is weet ik niet, maar ik volg dit ritueel altijd trouw. Zodra alles weer kookt, zet je het vuur laag en laat de octopus in ongeveer 45 minuten zachtjes sudderen. Check hierna met een vork in het dikste gedeelte of hij mals is. Je moet er makkelijk in kunnen prikken. Zo niet, nog eventjes door laten sudderen.
Laat de octopus 10 minuutjes rusten voor je hem uit de pan haalt en laat hem afkoelen. Snij daarna het geheel in mooie stukjes.

Leg op een bord wat stukjes octopus. Bestrooi deze met wat pikante gerookte paprikapoeder en giet er wat lekkere olijfolie overheen. Serveer met een glas sherry of een mooi glas wijn. Buen provecho!

4 Comments

  1. marion januari 13, 2013 at 14:46

    Het lijkt me heerlijk, de pulpo staat op!

  2. viggso november 10, 2013 at 14:35

    Na onze vakantie in Andalusië wilde ik zelf ook wel eens een gerecht met pulpo maken. Gelukkig kwam ik dit recept met uitgebreide uitleg over de bereidingswijze tegen. De pimentón die we van het oude mannetje op de markt in Cadíz gekocht hebben, kon ik hierbij ook gebruiken. Dus dat was ook een plus. Ik heb je aanwijzingen exact gevolgd. Vanmiddag hebben we heerlijk zitten smullen van de malse pulpo met een lekker glas wijn! Jouw blog met recepten is echt een aanwinst voor onze keuken!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »