Uiensoep met saffraan en tijm

Uiensoep met saffraan en tijm – Sopa de cebolla con azafrán y tomillo

Een herhaling van het recept  ‘sopa de cebolla con azafrán y tomillo’ die ik al eerder op de blog geplaatst had, maar die nodig toe was aan een opfrisbeurt qua fotografie.
Ik had hem destijds met peterselie gemaakt in plaats van met tijm, maar de tijm werkt wat mij betreft wat beter in deze soep.
En de herfst nodigt ook uit om lekker soep te eten nietwaar? Dus een mooi excuus om deze lekkere soep weer eens in het zonnetje te zetten.

Uiensoep met saffraan en tijm is een fijn recept voor een uiensoep die heel anders is dan de Franse variant maar erg lekker en kleurrijk door de saffraan.
Door het gebruik van geroosterde amandelen die je tot poeder in een vijzel wrijft en aan de soep toevoegt, wordt de soep iets dikker. Wat gebakken amandelen voor de crunch en een scheutje sherry erin, maakt de soep helemaal af….

Uiensoep met saffraan en tijm

Uiensoep met saffraan en tijm – Sopa de cebolla con azafrán y tomillo (voor 4 personen)

 

3 uien, gehalveerd en in ringen gesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
30 gram roomboter
75 gram amandelschaafsel
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
plukje saffraan
750 ml groentebouillon
30 ml fino sherry
blaadjes van 3 takjes tijm en nog wat blaadjes voor de garnering
zout en peper

Uiensoep met saffraan en tijm

Smelt de boter in een pan op een middelmatig vuur en voeg daar de ui, knoflook en tijm aan toe.
Roer alles goed om zodat alles bedenkt is onder de boter en breng op smaak met wat zout.
Leg een deksel op de pan en laat een half uurtje zacht en lichtbruin worden. Roer af en toe de boel even om.
Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Roer regelmatig om, om aanbranden te voorkomen.
Laat iets afkoelen en hevel over naar een vijzel (bewaar wat voor de garnering) en stamp de amandelen fijn.

Uiensoep met saffraan en tijm

Roer na een half uurtje de saffraan door de uien en laat drie minuten zonder deksel meebakken.
Voeg de fijngewreven amandelen toe, bestrooi met de paprikapoeder en bak al roerend alles nog eens 3 minuten.
Schenk de bouillon en de sherry erbij, laat aan de kook komen, draai het vuur lager en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
Garneer met de overgebleven amandelen en tijm en serveer met wat lekker geroosterd landbrood.

Uiensoep met saffraan en tijm

Afgeleid van een recept van Pepita Aris

 

4 Comments

  1. Gitta oktober 30, 2016 at 09:57

    Dat zijn weer schitterende foto’s!
    Ik moet ook hoognodig recepten gaan aanpassen maar vooral foto’s gaan vervangen sommige foto’s kunnen echt niet meer! 😀 …maar weet nog niet niet helemaal hoe ik het ga aanpakken…

    • bijzonder spaans oktober 30, 2016 at 13:30

      Dank je wel Gitta:)
      Haha jij ook al? Grappig om te zien hoe je fotografie verandert in de loop der jaren…….
      Tsja hoe aan te pakken? In mijn geval vind ik het niet erg ze opnieuw te koken en te fotograferen. Denk dat de recepten ook best wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken.
      Fijne zondag:)

  2. Erik november 7, 2016 at 21:20

    Erg lekker, deze soep! Beter en meer bijzonder dan de Franse variant.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »