Romanesco soep met doperwten en kervel

Romanesco soep met doperwten en kervel – een super lekker en makkelijk recept voor een heerlijke soep op basis van cashewnoten die zo klaar is.

De Amerikaanse Christine Wong ken ik van Instagram (@conscious_cooking) heeft een website genaamd Yommme (een health/wellness website) Naast het feit dat Christine een ontzettend leuk en gedreven persoon is, heeft ze een geweldige mooie blog met toegankelijke en inspirerende recepten. Christine zet zich, als healthy food consultant, enorm in om volwassenen en kinderen zich bewust te laten worden met wat zij eten. Ook al ben ik dan niet echt vegetarisch of veganistisch (plant based), haar recepten en foto’s spreken mij hoe dan ook enorm aan.

Het ontstaan van deze soep was naar aanleiding van een foto die ik op Instagram plaatste van mijn wekelijkse Noordermarkt bezoek. Daar had ik een mooie romanesco gekocht en Christine vroeg wat ik ermee ging doen. Om eerlijk te zijn wilde ik hem eigenlijk als bijgerecht lichtjes in wat water koken en serveren met wat roomboter en nootmuskaat. Niks bijzonders dus. Tot ik haar foto van haar purple cauliflower soup zag. Dat zette mij tot nadenken.

Romanesco soep met doperwten en kervel

Ik vind het persoonlijk altijd heel leuk dingen uit te proberen die mij vreemd zijn en onderstaand recept is afgeleid van haar paarse bloemkool. Haar basisrecept heb ik toegepast op mijn gekochte romanesco en samen met doperwten en kervel werd dit een geweldig lekkere soep die ik iedereen van harte kan aanbevelen.
Mocht je diepvries doperwten gebruiken voeg ze dan pas 4 minuten voor het einde van de kooktijd toe.

Romanesco soep met doperwten en kervel

Romanesco soep met doperwten en kervel

 

1 kleine romanesco, in kleine roosjes gesneden
100 gram doperwten (vers of diepvries)
bosje kervel, in stukken gesneden
blaadjes van takje oregano of 1/2 theelepel gedroogde oregano
1 klein uitje, fijngesneden
olijfolie
150 gram cashewnoten, 2 uur in water laten weken
2 eetlepels edelgistvlokken (natuurwinkel)
peper en zout
wat citroensap
water
gehakte hazelnoten en pijnboompitten
oregano bloemen (optioneel)

Romanesco soep met doperwten en kervel

Snij de romanesco in kleine roosjes. Bewaar 3 roosjes en haal daar weer alle roosjes van af voor de garnering.
Was de kervel, snij het onderste deel van de stelen weg en bewaar een aantal takjes voor de garnering.
Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit daarin de ui op een laag vuur glazig. Voeg hieraan de romanesco roosjes, kervel, blaadjes oregano en verse doperwten toe.

Romanesco soep met doperwten en kervel

Schenk hier ongeveer 350 ml water bij (alles moet net niet onderstaan).
Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur lager en laat 10 minuutjes koken tot de romanesco roosjes zacht geworden is.
Pureer de soep en voeg zoveel water toe tot je de gewenste dikte hebt. Doe hierbij de uitgelekte cashewnoten bij samen met 2 eetlepels edelgist vlokken en pureer verder. Verdun eventueel nog met wat water mocht je de soep te dik vinden.
Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap en verwarm de soep nog even 5 minuten voor je het serveert.

Romanesco soep met doperwten en kervel

Decoreer met kervelblaadjes, de mini rauwe romanesco roosjes, oregano bloemen en gehakte nootjes.

Romanesco soep met doperwten en kervel

2 Comments

  1. Carien Tromp november 18, 2016 at 09:34

    Welk nut hebben de biergistvlokken?

    • bijzonder spaans november 18, 2016 at 15:07

      Hoi Carien, de edelgist vlokken zijn ter vervanging van een bouillonblokje wat je niet gebruikt in deze soep voor de smaak. Edelgist vlokken geven de soep een hartige smaak eraan. Probeer maar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »