Aardappelcake met tomaten en olijven

Aardappelcake met tomaten en olijven – een recept voor een cake op basis van aardappel met tomaten op olie en zwarte olijven. Heerlijk als hoofdgerecht of bijgerecht.

Aardappelcake met tomaten en olijven

Het klinkt misschien een beetje raar een cake op basis van aardappel, maar lekker is het wel. Het deed mij een beetje denken aan Bizcocho de aceite de olivas, aceitunas y tomate (olijfolie cake met olijven en tomaten) die ik eerder maakte hier op de blog. Deze aardappelcake bevat geen olijfolie maar roomboter, behalve dan de olie van de tomaten en Taggiasche olijven die ik in dit recept gebruikt heb.

Ik kwam dit recept tegen in het Spaanse kooktijdschrift El placer de cocinar en heb het naar mijn smaak aangepast. Het recept van deze aardappelcake met tomaten en olijven is geschikt voor 8 personen.

Aardappelcake met tomaten en olijven

Aardappelcake met tomaten en olijven

 

250 gram kruimelige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
30 gram roomboter op kamertemperatuur
300 gram zelfrijzend bakmeel
250 ml volle melk
60 gram Taggiasche olijven, grof gehakt
75 gram tomaten op olie, fijngesneden
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel gedroogde tijm
versgemalen zwarte peper

Aardappelcake met tomaten en olijven

Verwarm de oven op 200ºC
Bekleed een cakevorm van 26 x 12 cm met bakpapier.
Kook de aardappelen gaar in water. Giet af en doe de boter erbij en stamp fijn tot je een puree hebt.
Meng in een grote kom het bakmeel, de olijven, de tomaten, kaas, tijm en flink wat zwarte peper. Voeg hieraan de puree en de melk toe.
Meng alles goed en lang met een spatel of gebruik een keukenmachine. Zorg dat de aardappel goed gemengd is met de rest anders zakt hij door de zwaarte naar de bodem. Breng eventueel op smaak met wat zout.

Aardappelcake met tomaten en olijven

Hevel over naar het bakblik en gebruik een spatel om de bovenkant glad te strijken.
Zet 50 minuten in de hete oven tot de cake gaar en bruin is aan de bovenkant. Check met een satéprikker of hij gaar is.
Laat de aardappelcake 5 minuten in de cakevorm afkoelen en daarna zonder bakpapier op een rooster lauwwarm.
Snij in plakken en serveer direct.

Aardappelcake met tomaten en olijven

Ook erg lekker als de cake koud is.

 

2 Comments

  1. Winnie oktober 27, 2017 at 15:15

    Ik heb hem meteen uitgeprobeerd, maar het lijkt wel alsof de aardappelpuree naar de bodem is gezakt:onderkant blijft deegbalachtig, ook na een uur in de oven. Volgende keer misschien wat beter mengen. Of had er ei ingemoeten?

    • bijzonder spaans oktober 27, 2017 at 15:42

      Ohhh Winnie, wat ben je snel!
      Bij mij zakte de aardappel een beetje naar de bodem maar niet veel, denk ongeveer minder dan een kwart centimeter.
      Ik denk dat het verstandig is om het beter te mengen dan er een ei in te doen. Dus wat langer mengen dan zodat de aardappel zich meer en beter vermengt met de andere ingrediënten. Een ei doet denk ik weinig als de aardappel toch iets te zwaar is en naar de bodem zakt.
      Ik zal het ook in het recept aanpassen. Dank je wel voor je reactie!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »