Olla Gitana

Olla gitana is een stoofschotel van groenten uit de streek van La Rioja in Spanje en die traditioneel wordt bereid in een olla. Een olla is een kookpot van aardewerk die je in de oven maar ook op een open vuur of gasfornuis kunt gebruiken.

Olla gitana is dan wel een stoofschotel, maar ook een beetje een soep. De groenten garen in een ruime hoeveelheid bouillon. En het verrassende is dat er ook peer inzit, wat mij enigszins verbaasde. Maar lekker was het zeker!
Het gebruik van kippenbouillon kun je vervangen door een groentebouillon en dan is het gerecht geheel vegetarisch.
Deze hele fijne stoofschotel/soep is helemaal geschikt voor aankomend week als het weer herfstachtige trekken gaat vertonen. En je kunt hem natuurlijk heel gemakkelijk in een gewone pan maken als je niet in het bezit bent van een olla.

olla gitana

Het onderstaand recept is geschikt voor 4 personen

Olla gitana

 

200 gram gedroogde kikkererwten (of gekookt uit een pot)
200 gram gedroogde witte bonen (of gekookt uit een pot)
250 gram sperziebonen
kleine pompoen, geschild, zaden verwijderd en in blokjes gesneden
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 wortel, geschild en in plakjes gesneden
2 handperen, geschild, ontpit en in partjes gesneden
2 laurierblaadjes
1,2 liter kippenbouillon of groentebouillon
peterselie
zout en peper

olla gitana

Voor de sofrito:

1 ui, fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
3 tomaten, ontvelt en in stukjes gesneden
1 eetlepel gerookte paprika poeder
olijfolie

olla gitana

Maak de sofrito door de ui in olijfolie ongeveer 10 minuutjes zachtjes te laten bakken tot de ui zacht en goudbruin is. Voeg hieraan eerst de fijngesnipperde knoflook toe tot hij begint te ruiken. Bestrooi met de gerookte paprika en bak een minuutje mee. Doe de tomaten erbij en laat dit 10 minuten meebakken tot het water van de tomaten is verdampt. Zet apart.

voor de picada:

2 knoflooktenen, fijngesneden
sneetje oud brood in olijfolie bruin gebakken
25 gram in een droge koekenpan geroosterde amandelen
snufje saffraan (in een beetje heet water geweekt)

olla gitana

Bereid de picada door de knoflooktenen, de amandelen met de saffraan inclusief het weekwater fijn te wrijven in een vijzel. Doe hierbij het gebakken brood en wrijf dit ook fijn.

olla gitana

Bij gebruik van gedroogde kikkererwten en bonen:
Laat ze een nacht weken in een ruime hoeveelheid water, zodat ze goed onderstaan. Giet ze de volgende dag af, ververs het water en breng ze aan de kook. Laat ze ongeveer 30 tot 45 minuten op een middelmatig vuur koken tot ze zacht zijn. Giet af en hou apart tot je ze gaat gebruiken.

Doe de sperziebonen, pompoen, paprika, wortel, peer, laurierblaadjes en de bouillon in een aardewerken pot of in een grote pan.
Zet het vuur bij gebruik van een aardewerk pot eerst heel zacht tot de pot warm begint te worden anders kan hij barsten. Hierna kun je het vuur hoger draaien en breng je de inhoud ervan aan de kook. Draai nu het vuur heel laag en laat 15 minuten zachtjes koken. Roer na 5 minuten de sofrito erdoor.

Schep 1 à 2 eetlepel van het hete kookvocht bij de picada en meng dit tot je een smeuïge massa hebt. Voeg dit samen met de bonen en kikkererwten 5 minuten voor het einde van de kooktijd aan de stoofschotel/soep toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel wat zout naar smaak. Bestrooi voor het serveren van de olla gitana met wat peterselie.

olla gitana