Hartige buñuelos

Hartige buñuelos – twee recepten voor het maken van Spaanse buñuelos, eentje met Serrano ham en rucola en een vegetarische versie met Parmezaanse kaas uit de oven.

Spanje kent zoveel verschillende soorten buñuelos, variërend van zoet tot hartig. Buñuelos kun je denk ik het beste vergelijken met het soezendeeg hier in Nederland. Het enige verschil is dat ze het deeg in Spanje frituren en wij het hier in Nederland in de oven plaatsen. Dit maakt het minder vet.

Ik heb bij deze hartige buñuelos mosterd, kruiden, fijngesneden Serranoham en rucola door het deeg gemengd en in de oven afgebakken. Je kunt de buñuelos lauwwarm of koud eten! In ieder geval, ze waren zo op toen ik ze maakte!

Hartige buñuelos

Hierbij twee recepten voor hartige buñuelos, eentje met Serrano ham en rucola en een vegetarische versie met Parmezaanse kaas, gerookte paprikapoeder en rucola. Elk recept is geschikt voor ongeveer 20 buñuelos.

Hartige buñuelos met jamón Serrano en rucola

 

50 gram roomboter
2,5 dl water
1/4 theelepel zout
120 gram bloem
1/2 theelepel pittige mosterd
1/2 theelepel cayennepeper
2 hele eieren en een extra eidooier
handje rucola
50 gram Serranoham

Hartige buñuelos

Zeef de bloem. Snij de ham en rucola heel fijn.
Verwarm in een steelpan de roomboter, water en het zout tot het begint te koken. Gooi hier in één keer de bloem bij en, roer met een houten pollepel alles snel en goed door elkaar tot het deeg de randen van de pan loslaat en zich een bal vormt. Haal de pan van het vuur.

Hartige buñuelos

Klopt nu snel één voor één de eieren erdoor terwijl je goed blijft roeren. Je zult zien dat het deeg zich eerst opbreekt maar naarmate je langer en snel roert het zich weer samenvoegt. Nadat je alle eieren verwerkt hebt in het deeg roer je de mosterd en cayennepeper erdoor. Meng alles goed door elkaar.
Doe nu de rucola en ham erbij en roer ook deze er goed doorheen. Verwarm de oven op 200ºC.

Hartige buñuelos

Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine hoopjes van het deeg met behulp van 2 eetlepels. Bak de buñuelos 10 minuten in de oven en verlaag hierna de temperatuur naar 180ºC en bak ze nog eens 15 tot 25 minuten tot ze luchtig en mooi bruin zijn. Laat ze een beetje afkoelen en serveer ze op een mooie schaal. Lekker warm of koud.

Hartige buñuelos

Hartige buñuelos met Parmezaanse kaas, gerookte paprikapoeder en rucola

 

50 gram roomboter
2,5 dl water
1/4 theelepel zout
120 gram bloem
1/2 theelepel pittige mosterd
1/2 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
2 hele eieren en een extra eidooier
handje rucola
40 gram geraspte Parmezaanse kaas

Dezelfde wijze van bereiden als de buñuelos met jamón Serrano en rucola alleen laat je de ham achterwegen en gebruik je hiervoor de Parmezaanse kaas en de gerookte paprikapoeder.

Hartige buñuelos