Amuse met sobrasada

Amuse met sobrasada – een super eenvoudig recept voor het maken van een heerlijke tapa met sobrasada, pijnboompitten, honing en tijm.

Opnieuw een remake van een oud receptje van deze blog die duidelijk aan een update toe was. Het is een kleine amuse die in een handomdraai gemaakt is. Tenzij je de bakjes zelf wil gaan bakken, dat kan natuurlijk ook. Maar aangezien ik van makkelijk hou, heb ik kant en klare bakjes gekocht. En nu wij toch in de feestmaand december zitten en genoeg kookstress hebben, doen wij lekker makkelijk.

Amuse met sobrasada

Het oorspronkelijke recept voor deze amuse met sobrasada kwam ik een aantal jaren geleden tegen op de Spaanse kookblog van Cakemol
Ik heb het recept enigzins aangepast, meer wat toegevoegd om eerlijk te zijn. Een kleine amuse of tapa met de typische Spaanse smaak van de licht pittige sobrasada en samen met de zoetigheid van de honing en het krokante van de pijnboompitjes een ontzettend lekkere combinatie. Daarbij heb ik ook tijm en gemalen roze peperkorrels toegevoegd aangezien ik het een heerlijke toevoeging vind bij de sobrasada.

Amuse met sobrasada

Amuse met sobrasada

 

mini pastei bakjes (Jumbo) en/of krokante cupjes (Jos Poel)
150 gram sobrasada (in Amsterdam: te koop bij Iberico op de Haarlemmerstraat)
handjevol pijnboompitjes
honing
blaadjes van wat takjes tijm
roze peperkorrels, gemalen

Amuse met sobrasada

Haal de sobrasada een half uurtje voor gebruik uit de koelkast zodat hij wat zacht en smeerbaar wordt.
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen en zet apart.

Amuse met sobrasada

Vul de cupjes of mini pastei bakjes met behulp van twee theelepels met wat sobrasada.
Leg op ieder cupje of bakje een aantal afgekoelde geroosterde pijnboompitten, wat blaadjes tijm en bestrooi het geheel met de gemalen roze peperkorrels. Ik gebruik hiervoor een oude pepermolen, maar met behulp van een vijzel gaat het ook prima.
Hevel de cupjes of pastei bakjes over naar een mooi bord en druppel wat honing over de amuse met sobrasada.

Amuse met sobrasada

4 Comments

  1. Amuse december 7, 2018 at 16:50

    Eerlijk gezegd wist ik niet wat sobrasada is en moest eerst googelen. Omdat ik lees dat het te koop is bij Iberico in de Haarlemmerstraat, waar ik ooit eens geweest ben. (Super Spaanse hammen- en worstenwinkel) deed mij vermoeden dat het een soort Spaanse filet americain zou kunnen zijn. En inderdaad het is een smeerbare worst, oorspronkelijk afkomstig uit de Balearen.
    Nooit geproefd, maar kan me de smaak wel voorstellen. Het recept lijkt me dan ook een feestje voor de fijnproever. Gelukkig woon ik niet ver van Amsterdam dus ik kan het wel verkrijgen. Het schijnt zo te zijn, dat Appie het vroeger ook verkocht. Althans dat lees ik ook op internet. Misschien ook wel bij enkele Spaanse webwinkels. Hoe dan ook, ik ga het zeker in deze periode bereiden. Het ziet er zo lekker uit. Dank u wel voor het delen. Overigens ook een groot compliment voor de geweldige foto’s die het recept illustreren. Werkelijk een genot om naar deze “stillevens” te kijken. Beide maakt mij gelukkig en andere lezers ook, denk ik.
    Nogmaals bedankt en een fijn en culinair weekend!
    Mvg Peter

    • bijzonder spaans december 9, 2018 at 09:00

      Hallo Peter,
      Hartelijk dank voor de reactie en de prachtige complimenten. Wat heerlijk om dat te horen.
      Ongetwijfeld zullen er een aantal webwinkels het naast de genoemde Iberico het verkopen. Al is het wel een worst soort die in de koelkast bewaard moet worden.
      Er staat overigens op de blog een recept voor het zelf maken van sobrasada (ook duidelijk toe is aan een fotografie update). Wellicht is dat een optie om het rijden naar Amsterdam te voorkomen.
      Een mooie zondag toegewenst.
      Groeten Didi

      • Peter december 11, 2018 at 15:29

        Oh Gevonden (http://bijzonderspaans.nl/614/sobrasada/). Misschien een beetje dom maar hier had ik niet gezocht.
        Had geen idee dat er reuzel in zat. Wel lekker maar niet zo gezond.
        Vroeger als kind thuis wel gegeten, althans de kaantjes. Heerlijk met peper en zout, en de reuzel werd gebruikt om in te braden.
        In Duitsland kom je het ook nog tegen, daar heet het Griebenschmalz. Zoals wij broodje met een samengestelde boter nemen. Goed de chorizo er door malen verlaagd wel iets van het hoge vet gehalte maar blijft toch wel vet. Ik ga het bereiden maar zal er spaarzaam mee omgaan. De smaak lijkt me geweldig!

        • bijzonder spaans december 13, 2018 at 10:58

          Hoi Peter,
          Dank je wel weer voor je reactie.
          Er wordt ontzettend veel met reuzel gewerkt in de traditionele Spaanse keuken. Zelfs voor het bereiden van zoete gerechten zoals de mantecados (koekjes) tijdens de Kerstdagen.
          Het fijne van zelf dingen maken is dat je ook direct weet wat erin zit:) En daarmee ook alle rommel vermijd die een fabriek erin stopt om het langer houdbaar te maken.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »