Amuse met sobrasada

Amuse met sobrasada – een super eenvoudig recept voor het maken van een heerlijke tapa met sobrasada, pijnboompitten, honing en tijm.

Opnieuw een remake van een oud receptje van deze blog die duidelijk aan een update toe was. Het is een kleine amuse die in een handomdraai gemaakt is. Tenzij je de bakjes zelf wil gaan bakken, dat kan natuurlijk ook. Maar aangezien ik van makkelijk hou, heb ik kant en klare bakjes gekocht. En nu wij toch in de feestmaand december zitten en genoeg kookstress hebben, doen wij lekker makkelijk.

Amuse met sobrasada

Het oorspronkelijke recept voor deze amuse met sobrasada kwam ik een aantal jaren geleden tegen op de Spaanse kookblog van Cakemol
Ik heb het recept enigzins aangepast, meer wat toegevoegd om eerlijk te zijn. Een kleine amuse of tapa met de typische Spaanse smaak van de licht pittige sobrasada en samen met de zoetigheid van de honing en het krokante van de pijnboompitjes een ontzettend lekkere combinatie. Daarbij heb ik ook tijm en gemalen roze peperkorrels toegevoegd aangezien ik het een heerlijke toevoeging vind bij de sobrasada.

Amuse met sobrasada

Amuse met sobrasada

 

mini pastei bakjes (Jumbo) en/of krokante cupjes (Jos Poel)
150 gram sobrasada (in Amsterdam: te koop bij Iberico op de Haarlemmerstraat)
handjevol pijnboompitjes
honing
blaadjes van wat takjes tijm
roze peperkorrels, gemalen

Amuse met sobrasada

Haal de sobrasada een half uurtje voor gebruik uit de koelkast zodat hij wat zacht en smeerbaar wordt.
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen en zet apart.

Amuse met sobrasada

Vul de cupjes of mini pastei bakjes met behulp van twee theelepels met wat sobrasada.
Leg op ieder cupje of bakje een aantal afgekoelde geroosterde pijnboompitten, wat blaadjes tijm en bestrooi het geheel met de gemalen roze peperkorrels. Ik gebruik hiervoor een oude pepermolen, maar met behulp van een vijzel gaat het ook prima.
Hevel de cupjes of pastei bakjes over naar een mooi bord en druppel wat honing over de amuse met sobrasada.

Amuse met sobrasada