Pulpo met rijst

Pulpo met rijst – een recept voor een heerlijke rijstschotel met gekookte octopus, venkel, wortel en rijst samen met een sofrito.

Wederom een remake van een recept dat al eerder op de blog stond. Een heerlijke rijstschotel met octopus (pulpo).
Perfect als je toevallig gekookte octopus overhebt of als je in Spanje woont waar je gekookte octopus gewoon in de supermarkt kunt kopen. Hier in Nederland helaas wat moeilijker te krijgen jammer genoeg.
Maar zelf een octopus klaarmaken is natuurlijk niet alleen erg leuk om te doen maar ook lekkerder. Plus dat je ook weet wat er allemaal in gaat, ook niet onbelangrijk. De bereidingswijze ervan is hier omschreven.

Pulpo met rijst

Voor dit recept gebruikte ik de Spaanse arroz bomba waar je ook paella mee maakt. Deze rijst neemt veel meer vocht op dan normale rijst.
Mocht je deze pulpo met rijst met een andere soort willen maken kijk dan op de verpakking wat de verhoudingen zijn van rijst versus water of bouillon.

Pulpo met rijst

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.

Pulpo met rijst

 

300 gram gekookte octopus
tomatenblokjes uit blik (400 gram)
1 ui, gesnipperd
1 knoflookteen, gesneden
1 winterpeen in blokjes gesneden
1 venkelknol in partjes gesneden
3 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
vers gemalen peper
200 gram rijst (arroz bomba)
600/800 ml groentebouillon
wat takjes peterselie, fijngesneden

Pulpo met rijst

Maak een sofrito door 3 eetlepels olijfolie in een pan te verhitten. Bak hierin op een zacht vuur de gesnipperde ui totdat deze glazig en een beetje goudbruin wordt. Voeg hieraan de knoflook toe en de gerookte paprikapoeder en zodra je de knoflook begint te ruiken doe je de tomaten uit blik erbij. Roer alles goed om.
Laat deze sofrito 10 tot 15 minuten zachtjes inkoken tot je een soort van marmelade krijgt. Roer af en toe om, om aanbranden te voorkomen.

Voeg hieraan de venkel, de winterwortel, de rijst toe en een flinke draai verse gemalen zwarte peper. Roer alles goed om zodat alle toegevoegde ingrediƫnten onder de sofrito zitten.

Giet 600 ml bouillon over het geheel en laat 12 minuten zachtjes koken.
Snij ondertussen de octopus in mooie plakjes. Meng de plakjes door de rijst en laat nog 3 minuten koken of net zo lang tot de rijst gaar is. De rijst moet niet droog koken. Mocht dat zo zijn, schenk er dan nog wat meer bouillon bij. Er moet sap overblijven.

Pulpo met rijst

Haal van het vuur, bestrooi de peterselie over de pulpo met rijst en serveer direct.

Pulpo met rijst