Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn

image_printprintfriendly version

Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn – een recept uit het kookboek Vegan for Good van de Nederlandse Rita Serano.

De Nederlandse Rita Serano schreef vorig jaar het kookboek ‘Vegan in 7’ waaruit ik  geroosterde cherry tomatenquiche maakte.
Eind december 2018 kwam haar tweede kookboek ‘Vegan for Good’ uit. Beide boeken zijn in het Engels aangezien ze bij een Engelse uitgever zit. Al is eerste boek wel in het Nederlands verschenen onder de titel ‘7 ingrediënten Vegan’. Ik geloof dat het bij bol.com te koop is.
Ondanks dat ik geen veganist ben, vind ik het altijd ongelofelijk boeiend om te zien hoe creatief veganisten kunnen zijn zonder het gebruik van dierlijke producten. Ik blijf het enorm inspirerend vinden en ontzettend leuk om een en ander uit te proberen.

Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn

Uit haar tweede boek maakte ik deze taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn, die in haar boek orange and rosemary tartelettes heten. In plaats van gewone sinaasappelen gebruikte ik bloedsinaasappels, omdat ze nu in het seizoen zijn en je er naar mijn mening zoveel van moet genieten. Zeker omdat het seizoen ervan zo kort is (tot half eind maart). De taartjes kregen daardoor een zacht roze kleur. Tevens bestrooide ik de taartjes nog met wat gehakte pistache nootjes.

Wat mij zo aantrok aan dit recept, zeker omdat ik niet van zoet hou, is dat Rita de sinaasappels combineert met rozemarijn en gember. Absoluut lekker en een geweldig mooie smaakcombinatie.
De krokante bodem van de taartjes bestaat uit onder andere havermeel, amandelmeel en wordt bijeengehouden door gebroken lijnzaad dat als bindmiddel fungeert (veganistisch ei).
Al met al een waanzinnig mooi en lekker recept en zeer de moeite waard deze eens te maken.

 

Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn

Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn

 

2 eetlepels gebroken lijnzaad
100 gram havermeel
125 gram amandelmeel
3 eetlepels maple syrup
3 eetlepels noten pasta (ik heb witte amandelpasta gebruikt)
snuf zout

Voor de vulling:
200 gram rauwe cashewnoten (minstens 30 minuten in water geweekt)
180 ml vers (bloed)sinaasappelsap
1 1/2 theelepel (bloed)sinaasappelrasp
1/2 theelepel vanille poeder
1 theelepel vers geraspte gember
2-3 eetlepels maple syrup

Ter decoratie:
partjes van 1 (bloed)sinaasappel (zonder vliesjes)
1 theelepel verse rozemarijn, fijngehakt
3 eetlepels fijngehakte pistachenootjes

6 taartvormpjes met een diameter van 10 cm

 

Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn

Voor de taartjes:
Doe 6 eetlepels water bij het gebroken lijnzaad, roer alles om en laat even rusten tot het wat dikker wordt.
Meng in een andere schaal het havermeel, amandelmeel, maple syrup, notenpasta en zout door elkaar. Voeg hieraan het lijnzaadmengsel toe en roer met een vork tot er een deeg ontstaat en vorm daar met je handen een bal van.
Dek het deeg af en laat 20 tot 30 minuten in de koelkast rusten.

Voor de vulling:
Doe alle ingrediënten ervoor in een high speed blender en laat draaien tot je een hele fijne crème gekregen hebt. Hevel over naar een schaaltje en zet dit weg in de koelkast.

Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn

Verwarm de oven op 180ºC.
Haal het deeg uit de koelkast en bestrooi een werkvlak met wat havermeel. Rol met behulp van een deegroller uit tot je een dunne lap hebt. Stans rondjes van 13 cm uit het deeg en bekleed de taartvormpjes ermee. Druk het deeg voorzichtig aan met je vingers en snij het overtollig deeg weg met een mes.

Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn

Bak de taartjes 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en haal voorzichtig uit de taartvormpjes.

Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn

Verspreid de vulling over de taartjes en decoreer met de sinaasappelpartjes, de fijngehakte rozemarijn en gehakte pistache nootjes.
Serveer direct.

Taartjes met bloedsinaasappel en rozemarijn

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »