Sticky toffee cake van Bettina

Sticky toffee cake met zoute karamelsaus – een vegan recept uit het boek Happy Food van Bettina Campolucci Bordi voor één van de lekkerste toetjes die er is.

Ik heb niet echt van het zoet of van desserts, maar maak heel graag een uitzondering voor een sticky toffee cake met zoute karamelsaus. Waarschijnlijk omdat het de cake voornamelijk uit dadels bestaat waar ik dol op ben. Staat het op een menu dan is er grote kans dat ik het bestel.

Sticky toffee cake

In het Engelse kookboek van Bettina Campolucci Bordi ‘Happy Food’ stond een geheel vegan/plant based versie van deze cake en die wilde ik dan ook meteen eens maken.
En om eerlijk te zijn is dit één van de lekkerste sticky toffee cakes die ik ooit gegeten heb. Zelfs mijn dochter die er ook een enorme fan van is, likte haar vingers er bij af. En een stuk gezonder ook aangezien er geen geraffineerde suikers in zitten. Mooi meegenomen lijkt mij.

Dus bij deze het recept uit Bettina’s Engelse kookboek. Mocht je haar boek willen aanschaffen, kan dat via haar blog Bettinaskitchen.com. En wil je Bettina volgen op Instagram is hier de link naar haar account.

Sticky toffee cake

Sticky toffee cake

250 ml amandelmelk
300 gram ontpitte dadels, in kleine stukjes gesneden
80 gram kokosbloesemsuiker
120 ml kokosolie
1 theelepel baking soda (zuiveringszout)
95 gram bloem
1 vanille stokje, opengesneden en de zaadjes ervan
1 theelepel kaneel poeder
1/2 theelepel kardemom poeder
1/2 theelepel kruidnagel poeder
snuf Himalaya zout
geroosterde walnoten, in stukjes

Sticky toffee cake

Voor de zoute karamel saus:

140 gram kokosbloesemsuiker
250 ml kokosmelk
1/2 theelepel zout

Sticky toffee cake

Verwarm de oven op 190Cº. Bekleed een vierkante bakvorm van 20 cm met bakpapier.
Verwarm in een pannetje op een laag vuur de melk samen met de dadels 5 tot 10 minuten tot de dadels zacht geworden zijn. Zet apart.
Meng in een blender de kokosolie en kokosbloesemsuiker tot een homogene massa.
Voeg de baking soda aan de melk toe en roer alles goed door. Het gaat door de baking soda wat bubbelen.
Meng in een kom de bloem, vanille, kaneel, kardemom, kruidnagel met een snuf zout. Voeg hieraan het kokosolie en kokosbloesemsuiker mengsel samen met de melk en dadels en roer alles goed om totdat je een mooi beslag gekregen hebt.
Giet het beslag in de bakvorm en bak 30 minuten in de oven.

Sticky toffee cake

Maak ondertussen de saus door de kokosbloesemsuiker samen met de kokosmelk op een middelmatig vuur aan de kook te laten komen. Voeg zout toe en verlaag het vuur tot heel zacht en laat de saus 20 minuten pruttelen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
De saus is klaar als deze wat dikker geworden is en blijft kleven op je lepel.
Voeg eventueel nog wat zout naar smaak aan toe en serveer warm bij de cake of laat hem afkoelen (hij wordt dikker als hij afgekoeld is).

Sticky toffee cake

Haal de cake uit de oven en laat op een rek afkoelen. Serveer met de saus en kort geroosterde walnoten.