Tuinbonensoep met Serrano ham

Tuinbonensoep met Serrano ham, een recept voor een gebonden tuinbonensoep met jamón Serrano. Voor een vegetarische versie kun je de ham vervangen voor bleekselderij.

Het seizoen van tuinbonen van eigen grond komt eraan en de Spaanse tuinbonen zijn al op de biologische boerenmarkt verkrijgbaar. Reden om weer eens een oud recept van de blog nieuw leven in te blazen en hem te vervangen met nieuwe fotografie.

Een tuinbonensoep met Serrano ham, met een alternatief voor een vegetarische versie van deze soep. Volgens Spaanse kenners is bleekselderij een goede vervanger voor de ham in moeilijke en vooral dure tijden. Immers bleekselderij is een stuk goedkoper dan Serrano ham.
Aangezien ik zelf niet heel erg veel vlees eet, heb ik deze tuinbonensoep met Serrano ham dit keer met bleekselderij gemaakt in plaats van ham. Erg lekker ook!
In het recept vervang je de 50 gram Serrano ham voor 1 stengel bleekselderij die in kleine stukjes gesneden is. En doordat de Serrano veel smaak en zout afgeeft vervang je het water voor tuinkruiden bouillon.

Het onderstaande recept is geschikt voor 2 personen.

Tuinbonensoep met Serrano ham

Tuinbonensoep met Serrano ham

 

250 gram tuinbonen, dubbel gedopt
1 theelepel fijngehakte rozemarijn
1 teentje knoflook, gepeld
1 klein fijngesneden uitje
1 grote aardappel geschild en in kleine dobbelsteentjes gesneden
50 gram Serrano ham, fijngesneden
750 ml water
2 eetlepels olijfolie
versgemalen zwarte peper en zout

Tuinbonensoep met Serrano ham

Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan. Bak hierin al roerend de gesnipperde ui samen met de rozemarijn tot de ui glazig is geworden. Voeg hieraan de aardappelen (en de bleekselderij voor de vegetarische versie) en bak een paar minuten mee. Doe de stukjes ham erbij en laat ook even meebakken. Schenk het water (bij de vegetarische versie de tuinkruiden bouillon) erbij met de hele teen knoflook. Voeg hieraan de tuinbonen en breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Echter geen zout toevoegen want de ham is al zout genoeg.

Tuinbonensoep met Serrano ham
Laat alles op een zacht vuur 15 minuten koken. Vis de knoflookteen eruit (tenzij je een enorme liefhebber bent van knoflook).
Pureer de tuinbonensoep met een staafmixer tot een gladde massa. Mocht je de soep te dik vinden schenk er dan wat kokend water bij.
Breng op smaak met eventueel nog wat zout en peper. Serveer met wat stukjes ham of krokant gebakken Serrano ham en besprenkel het geheel met wat drupjes olijfolie naar smaak.

Voor mijn versie met bleekselderij heb ik de soep gedecoreerd met wat tuinbonen, Oost-Indische kers blaadjes en wat rozemarijn bloemen.

Tuinbonensoep met Serrano ham