Kip met langoustines

Kip met langoustines een klassiek recept uit de Spaanse keuken waar vis en vlees bij elkaar komen, ook wel mar y montaña geheten.

In de Catalaanse keuken tref je veel gerechten aan waar vlees en vis gecombineerd worden. Hierbij het recept van pollo con langostinos, één van mijn favorieten.
Aangezien je rond dit jaargetijde geen echt lekkere tomaten kunt krijgen, kun je heel goed gepelde tomaten uit blik gebruiken. Die hebben naar mijn mening veel meer smaak dan de waterachtige tomaten die nu verkrijgbaar zijn.

Kip met langoustines

In dit recept zit een picada van amandelen, hazelnoten, saffraan en pure chocolade. Hoe fijner je dit mengsel in een vijzel fijnwrijft hoe fijner je saus wordt.
Je kunt, om het kookvocht van dit gerecht wat dikker te krijgen, eventueel wat geroosterd brood of in olie gebakken oud brood bij de picada fijnwrijven.

Het is een combinatie van twee recepten geworden, eentje die al eerder op de blog stond en eentje van José Pizarro uit het boek ‘de Keuken van Catalonië’.
De ingrediënten en bereidingswijze zijn min of meer hetzelfde maar in het recept van José is het braden van de kip wat makkelijker dan het eerdere recept uit het boek ‘el gran libro de la cocina Catalana’ van Josep Lladonosa i Giró.

Kip met langoustines
De picada die mis bij het recept van José, heb ik eraan toegevoegd aangezien die naar mijn mening veel meer extra smaak geeft aan dit gerecht en wat meer het authentieke gerecht benaderd zoals ik die ken.

Het onderstaand recept is geschikt voor 4 personen

Kip met langoustines
Ingrediënten:

1 biologische kip in 8 stukken
2 à 3 langoustines per persoon
2 grote uien, gesnipperd
3 tomaten ontveld (of gepelde tomaten uit blik), in kleine stukjes gesneden
olijfolie
klont roomboter
200 ml witte wijn
2 eetlepels sherry azijn
400 ml kippenbouillon
2 knoflooktenen, in plakjes gesneden
peper en zout
peterselie

Kip met langoustines

voor de picada:
50 gram hazelnoten en amandelen
40 gram pure chocolade
paar draadjes saffraan
(geroosterd of in olijfolie gebakken sneetje brood)
zout en peper

Kip met langoustines

Bereidingswijze:

Verhit in een pan een scheut olijfolie en roomboter. Bak hierin de langoustines 2 minuten. Haal ze uit de pan en zet apart.
Wrijf de kip in met peper en zout. Bak in dezelfde olie de kip aan alle kanten goudbruin. Haal uit de pan en zet deze ook apart.

Kip met langoustines

Doe een klont boter bij de overgebleven olie en smoor hierin de ui 20 tot 30 minuten op een zacht vuur tot de ui goed gaar is en gekarameliseerd is. Voeg hieraan de tomaten toe samen met de knoflook en het laurierblaadje en laat nog 10 minuten zachtjes inkoken. Schenk de wijn en de azijn erbij, laat aan de kook komen en schenk nu de bouillon erbij. Laat weer aan de kook komen en kook even op een hoog vuur 2 minuten.

Kip met langoustines

Leg hierin de stukken kip terug. Doe de deksel op de pan en laat 15 tot 20  minuten op een zacht vuur stoven tot de kip gaar is.

Maak ondertussen de picada door alle ingrediënten fijn te wrijven in een vijzel (met eventueel wat geroosterd of in olie gebakken oud brood voor een wat dikkere saus).

Kip met langoustines

Als de kip gaar is, voeg je wat kookvocht van de kip aan de picada toe zodat er een mooie saus ontstaat. Doe deze saus samen met de langoustines bij de kip. Laat alles nog een paar minuten zachtjes doorkoken en bestrooi met peterselie voor het serveren.

Kip met langoustines

Serveer deze kip met langoustines met een mooie salade of gewoon met wat brood om de saus op te deppen.