Salsa romesco (romesco saus)

Een van de bekenste Catalaanse sauzen is de wel de salsa romesco. Deze saus heeft als basis de ñora peper en daaraan wordt onder andere tomaat, knoflook, hazelnoten, amandelen en peterselie toegevoegd. Oorspronkelijk afkomstig uit de buurt van Tarragona. Deze saus is onlosmakelijk verbonden bij het Catalaanse recept van calçots. Dit gerecht is om de komst van de lente te vieren en bestaat uit lente-uien die op de barbecue geroosterd worden en gegeten met de salsa de romesco. Maar deze mooie dikke saus kun je ook gebruiken in combinatie met vis of over simpele salades. En ook erg lekker met een stukje brood.

Salsa romesco

5 ñora pepers
1 guindilla peper
2 rijpe tomaten
2 knoflooktenen
10 gram geroosterde amandelen
10 gram geroosterde hazelnoten
2 peterselie stengels
1 sneetje brood, in olijfolie gebakken
2 eetlepels goede rode wijnazijn
6 eetlepels goede olijfolie
zout

Laat de ñoras en guindilla in warm water weken 1 uur. Haal hierna de zaadlijnen eruit en schraap met een lepeltje of mes de pulp eruit.
Verhit de oven tot 180 graden. Snij de tomaten door de helft en leg ze met de snijkant op een met olie ingevette schaal. Bak ze 10 minuten in de hete oven. Laat hierna afkoelen en haal het vel eraf en ontdoe ze van hun zaad. Snij ze in stukjes. Bak het sneetje brood in olijfolie goudbruin en laat afkoelen.

Doe de knoflooktenen met de ñora- en guindillapulp in een vijzel en wrijf dit tot een fijne pasta. Voeg hieraan de noten, fijngesneden peterselie en in stukjes gescheurd gebakken brood toe en maal deze ook fijn. Doe nu de tomaten erbij en wrijf deze ook fijn tot je een mooie dikke en gladde pasta hebt. Voeg nu de azijn en olijfolie toe en maak op smaak af met wat zout. Voor een fijnere saus kun je ook eventueel een staafmixer gebruiken.

 

4 Comments

  1. Lisette mei 12, 2011 at 16:23

    Zálige saus en leuke blog post! :)

  2. Leo december 10, 2011 at 08:59

    Wat een fantastische blog! letterlijk en figuurlijk smaakvol, fraai vormgegeven , geïllustreerd en verzorgd, zo goed inhoudelijk, !verdad fenomenal!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »