homemade Horchata de chufa

image_printprintfriendly version

Beetje achtergrond informatie over chufas. Ik wist zelf ook niet precies wat het was hoor, maar na wat speurwerk op google blijken het dus aardamandelen te zijn. In het Engels worden ze tiger nuts genoemd. Het is het knolletje van de Cyperus Esculentus en ze blijken ook in Nederland voor te komen. Al wordt het hier als onkruid en een plaag gezien bij de teelt van aardappelen, mais en gladiolen.

De zoete smaak van de knolletjes doet denken aan hazelnoten of amandelen. In Spanje wordt de chufa verbouwd in de streek L´Horta Nord van de provincie Valencia waar hier dus ook de oorsprong van het overbekende Spaanse zomerdrankje horchata de chufa vandaan komt. De knolletjes worden 12 uur tot 24 uur geweekt in water en daarna met suiker en water aangelengd tot een ijskoude drank die in de zomer voor de nodige verkoeling zorgt. Soms wordt er wat citroensap of kaneelpoeder bij gedaan, maar ik heb hem liefst zonder al deze toevoegingen. Ik moet wel eerlijkheidshalve toegeven dat niet iedereen dit een lekker drankje vindt. Misschien moet je ermee zijn opgegroeid om het te waarderen.

Ik herinner me als kind dat je de in water geweekte chufas kon kopen op de kermis. Je kreeg ze in een zakje mee en al knabbelend deed je je tegoed aan dit krokante zoet smakende knolletje. Ik heb ze een tijdlang gezocht en kwam ze per toeval op mijn laatste werkbezoek in Spanje weer tegen.

Horchata de chufa voor ongeveer 1 liter

250 gram chufas
1 liter water
125 gram suiker
sap van halve citroen (optioneel)
wat kaneel (optioneel)

Week de chufas 24 tot 48 uur in een kom met ruim water zodat ze zich goed kunnen volzuigen. Ze zien er dan zo uit:

Gooi het weekwater weg. Doe de chufas in een keukenmachine of kom voor een staafmixer, met een deel van het toe te voegen water uit het recept.

Maal de chufas heel fijn. Mocht je wat citroensap of wat kaneelpoeder willen toevoegen doe dat nu en vul met nog een beetje water aan en maal opnieuw in de keukenmachine of met een staafmixer alles goed door elkaar. Doe de chufapulp in een vergiet boven een wijde kom en vang het sap op. Pak een vijzel en druk zoveel mogelijk sap uit de chufapulp. Ik heb hiervoor een pureestamper gepakt waarmee ik meer kracht kon zetten.

Doe dan niet meteen alles erin maar in verschillende keren zo wordt het wat makkelijker. Er komt dan misschien wel een beetje van het pulp mee omdat de pureestamper niet zo fijn is al een fijne zeef, maar giet het sap dan opnieuw door een fijne zeef als je klaar bent.
Doe nu de suiker erbij en het restant van het water en meng alles goed met een staafmixer tot de suiker is opgelost.

Laat de horchata goed koud worden in de koelkast en serveer.

Wat je ook nog kunt doen is van de horchata ijsjes maken. Giet de horchata in ijsvormpjes of een leeg yoghurtbakje en steek er een stokje in. Zet in de vriezer tot ze bevroren zijn.

10 Comments

 1. yvonne maart 24, 2011 at 17:14

  De oorsprong gaat enkele eeuwen terug. In de vastentijd werd door sommige gemeenschappen in Spanje ook geen koemelk gedronken.
  Zelfgemaakte amandelmelk was geliefd, maar niet altijd en voor iedereen beschikbaar. Zo ontstond dit ‘alternatief’.

  • bijzonder spaans maart 24, 2011 at 17:42

   Dank je wel Yvonne voor je achtergrond informatie:) Ik begreep dat het van oorsprong uit Egypte kwam. Interessant allemaal wat ik vond aan informatie. Wat ik een erg leuk verhaal vond was hoe het gekomen is dat het drankje horchata heet. Het verhaal vertelt dat koning Jaime I de Aragón de naam aan de horchata gegeven heeft door na het drinken ¡Aixo no es llet, aixo es OR, XATA!, heeft uitgeroepen. Wat betekent: dit is geen melk, dit is goud, guapa (liefje).

 2. Hetty april 24, 2014 at 11:42

  Een vraagje: kun je horchata de chufa warm maken?
  En is het ook op Ibiza te koop?
  Hetty

  • bijzonder spaans april 24, 2014 at 11:56

   Horchata is echt een zomerdrank en wordt koud gedronken. Ik zou het in ieder geval niet warm maken. Lijkt mij persoonlijk niet echt lekker.
   Ik neem aan dat chufas ook op Ibiza te koop is in de zomer. De chufas heb ik zelf bij de Corte Ingles gevonden, maar bij kleine kruideniertjes zul je ze ook zeker vinden.
   En mocht er een Fiesta Major in één van de dorpen zijn met een kermis dan vind je ze ook bij de stalletjes die nootjes, pitten (zonnebloempitten en gebakken maiskorrels) en stukjes verse kokosnoot verkopen.

 3. Wendy augustus 11, 2014 at 12:45

  Ooh dit ga ik maken, ik heb Chufas in de volkstuin! (in een aparte bak!) Ze zijn de koop op internet, ik geloof via vreeken zaden!
  Gr. Wendy

 4. Bertha oktober 14, 2015 at 12:49

  Ik heb er een chocolade drank van gemaakt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »