Berenjenas rellenas (gevulde aubergines)

Zoals eerder gezegd ben ik dol op aubergines en in de Spaanse keuken zijn er gelukkig legio mogelijkheden mee. Een gerecht waar je mij voor wakker kunt maken zijn de berenjenas rellenas die vaak op het menu staan in Spanje in een restaurant. Daar maak je mij nou echt blij mee en kan daarom niet ontbreken op deze blog. De vulling ervan kan van alles zijn en hoeft niet persé vlees te bevatten. Je kunt die ook vervangen voor extra groenten zoals artisjokken of bleekselderij.

Berenjenas rellenas (voor 4 personen)

2 mooie grote aubergines
500 gram kippengehakt of kalfsgehakt
1 ui fijngesneden
3 tomaten (uit blik) kleingesneden
1 knoflookteen fijngesneden
500ml melk
50 gram roomboter
50 gram bloem
snufje nootmuskaat
1/2 theelepel oregano
olijfolie
wat bieslook sprieten
zout en peper

Was de aubergines en halveer ze door de lengte. Maak met behulp een scherp mes diepe sneden in het vruchtvlees. Zorg wel dat je niet door de schil snijdt. Kwast wat olijfolie over de snijkant van de aubergine helften en zet ze 35 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Haal de pulp uit de aubergines en snij deze eventueel in blokjes.
Fruit de ui in wat olijfolie, voeg hieraan de knoflook toe en laat goudbruin worden. Doe hierbij het gehakt en bak deze 2-3 minuten of tot hij kleur krijgt. Voeg hieraan de auberginepulp toe en de tomaat. Strooi de oregano erover. Laat alles 15 minuten op zacht vuur pruttelen. Roer af en toe alles door en breng op smaak met peper en zout.

Maak de bechamelsaus door de boter te laten smelten in een pannetje. Doe hierbij de bloem en laat dit al roerend 2 a 3 minuten zachtjes bakken. Schenk nu beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Laat 12 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Vul de lege aubergine schelpen met het gehaktmengsel en lepel de béchamelsaus eroverheen. Zet de aubergines onder de grill tot ze een bruin korstje krijgen. Garneer met wat bieslook sprieten en dien op.

Als tapa:
Verwarm de oven op 220 graden. Snij de aubergines in plakken en leg ze op een bakplaat. Bestrooi ze met peper en zout en kwast ze aan beide kanten met wat olijfolie. Bak ze 20-35 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn. Maak het gehaktmengsel en de béchamelsaus zoals hierboven. Doe wat van het gehaktmengsel op een plakje aubergine en lepel daar wat bechamelsaus overheen. Ze ze onder de grill tot ze goudbruin zijn en garneer met wat gesneden bieslook.