Esparagos con jamón serrano (asperges met serranoham)

Te pas en te onpas krijg je in Spanje asperges uit blik, zeker als je denkt dat er verse esparagos op het menu staan. Maar daarentegen kom je dit elk jaargetijde tegen op het menu! Het is nu aspergetijd dus hierbij mijn versie van de esparagos con jamón serrano, maar dan met verse asperges. Ik hou persoonlijk van wat knapperige asperges, ben geen liefhebber van een doorgekookte asperge. Maar mocht je dat wel zijn, kook dan de asperges ongeveer in 15 tot 20 minuten gaar tot je met een vork er makkelijk in kunt prikken. Serveer dit gerecht op kamertemperatuur met wat zelfgemaakte mayonaise. Zelf mayonaise maken is heus niet moeilijk en smaakt stukken beter dan al die glazen potjes die je in je koelkast hebt staan. Gewoon keertje proberen toch??? Trouwens asperges verdienen toch zeker homemade mayonaise?

Esparagos con jamón serrano (voor 4 personen)

12 asperges
12 plakken lekkere serranoham
zout
beetje suiker

Schil de asperges en breng water aan de kook met wat zout en een beetje suiker. Zodra het kookt voeg je de asperges toe en laat alles 5 minuten koken. Zet hierna het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in het water rusten. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op keukenpapier. Laat ze afkoelen en omwikkel ze met de serrano ham. Maak hierna de mayonaise.

voor de mayonaise of maionesa:
2 eierdooiers
snufje zout
2,5 dl olijfolie of zonnebloemolie
2 el citroensap of azijn

Meng de eierdooiers en een snufje zout in een kom. Gebruik een staafmixer of garde om alles goed te mengen. Klop stevig alles goed door en voeg druppelgewijs wat olie toe tot, terwijl je blijft kloppen, er een dik romig mengsel ontstaat. Voeg nu hieraan wat citroensap of azijn toe zodat je de emulsie wat verdund en voeg weer olie toe tot hij op is. Breng op smaak met wat peper en zout.

Leg de asperges omwikkelt met serranoham in een mooie schaal met eventueel apart je zelfgemaakte mayonaise.

Serveer ze als hoofdgerecht op de klassieke manier met een halfzacht gekookt eitje, een gekookt aardappeltje en wat sperziebonen. Lekker!