Churros con chocolate

Hoe fijn was het om afgelopen vakantie te bemerken dat er in San Feliú de Guixoles een churreria geopend was.
Churros is onlosmakelijk verbonden met Spanje. Daar eet je churros, die je in warme dikke chocolade doopt (chocolate a la taza), als ontbijt. Mij persoonlijk iets te machtig. Maar af en toe churros kopen die nog warm en royaal bestrooit zijn met suiker, is natuurlijk erg lekker.
Zelf heb ik ze nooit gemaakt maar geef hierbij het recept van churros con chocolate uit het boek Modern Spanish Cooking van Sam & Eddie Hart.

Churros (4-6 personen)

250 gr. bloem
snufje zout
50 gram roomboter
200 ml water
ongeveer 300 ml olie om in te bakken
50 gram suiker

Meng bloem en zout in een diepe kom. Verwarm de boter en het water tot de boter gesmolten is en breng aan de kook. Voeg deze al roerend aan het bloem mengsel tot er een dikke pasta ontstaat.
Zet 30 minuten weg in de koelkast. Vul een spuitzak met het mengsel en verhit de olie in een diepe zware pan tot 180 graden.
Maak met behulp van de spuitzak slierten van ongeveer 15 cm in de olie. Je kunt er eventueel halve cirkels van maken. Bak de churros 7 – 10 minuten in de olie tot ze goudbruin zijn.
Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze royaal met suiker.
Serveer er warme chocolade bij om in te dopen.

Voor de warme chocolade:

150 gram pure chocolade (70%) en een beetje meer die je extra fijnhakt als garnering
300 ml double cream of 200 ml slagroom en 100 ml mascapone
1 vanillestokje, doormidden gesneden
1 kaneel stokje

Verwarm double cream (of de combinatie van slagroom en mascapone) in een steelpan met dikke bodem. Voeg hieraan het kaneel- en vanillestokje toe en breng aan de kook.
Haal van het vuur en verwijder de kaneel en vanille en doe de geraspte chocolade erbij en blijf roeren tot deze gesmolten is. Doop de churros in de nog warme chocolade.

Natuurlijk is dit ook lekker als nagerecht.