Remolacha con salsa de avellanas (salade van biet met hazelnootsaus)

Sam en Eddie Hart runnen in Londen een aantal Spaanse restaurants waaronder Barrafina en daar is een tijdje geleden een boek over verschenen. Het staat vol met lekkere recepten van gerechten die ze in het restaurant serveren. Onderstaand recept komt uit dit boek, een fijne combinatie van rode biet met een dressing van hazelnoten.

Remolacha con salsa de avellanas (voor 4 personen als tapa)

600 gram kleine bieten, leuk als je rode en gele kunt vinden
handje zout
100 gram hazelnoten, gehakt (ruw)
50 ml olijfolie extra virgen
15 ml hazelnootolie
4 theelepels fijngesneden bieslook
25 ml moscatel azijn
zout en vers gemalen peper

Haal de onder- en bovenkant van de bieten en leg ze in een pan. Giet er zoveel water overheen dat ze net onder staan, doe er het zout bij en breng aan de kook. Laat 20 tot 30 minuten koken tot de bieten zacht zijn. Haal van het vuur en laat uitlekken en afkoelen.
Als de bieten ietwat afgekoeld zijn haal dan met je vingers de buitenste laag eraf en snij ze in hele dunne plakken eventueel met behulp van een mandoline.
Meng voor de dressing de gehakte hazelnoten door de olijfolie. Schenk de hazelnootolie en moscatelazijn erbij samen met wat bieslook en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en besprenkel de bietenplakjes met de dressing.