Sopa de arroz con almejas (soep met rijst en venusschelpen)

Mijn familie en ikzelf zijn dol op soep. Dat moeten wij van mijn oma hebben, want die was ook een enorme liefhebber. Als wij bij haar logeerde in de zomer, kregen wij elke avond een bord zelfgemaakte soep. Je kunt mij en mijn familie er heel blij mee maken op elk tijdstip van de dag. Zeker nu met dit winterse weer, krijg ik al helemaal de neiging vaker een soepje te maken en ervan te genieten. Een van mijn favoriete maaltijdsoep is die wel met rijst. Zolang ik mij kan herinneren maak ik soep met rijst erin. Of nee, het is meer het omgekeerde, rijst met wat soep. Want hoe meer rijst erin zit, hoe lekkerder ik hem vind. Hierbij een recept met venusschelpen die ik twee weken geleden maakte.

Sopa de arroz con almejas (soep met rijst en venusschelpen)

160 gram rijst
500 gram venusschelpen
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 tomaat
1/2 prei, fijngesneden
2 laurierblaadjes
zout en peper
125 ml witte wijn
paar safraandraadjes
1 theelepel gerookte paprikapoeder (dulce)
paar blaadjes dragon, fijngehakt
1 eetlepel olijfolie

Week de venusschelpen een half uurtje in gezouten water. Laat ze uitlekken en spoel ze af. Verwarm ze met een bodempje water en de laurier en kook ze tot ze opengaan. Zet ze apart.


Snij de tomaat doormidden en rasp hem waarbij je het vel overhoud of gebruik wat tomaten in blokjes uit blik.
Verhit de olijfolie in een diepe pan en bak een paar seconden de knoflook tot hij begint te ruiken en doe hier de ui bij. Laat alles op een zacht vuur 8 minuten bakken. Voeg de prei toe en laat alles 4 minuten verder bakken. Giet de tomatenpulp erbij en bak 3 minuten, doe de rijst erbij en roer goed om zodat de rijst bedekt is met de sofrito. Bestrooi met de paprikapoeder, safraan en giet de wijn erbij. Laat aan de kook komen en giet 1 1/4 liter water bij de rijst samen met het gezeefde kookvocht van de venusschelpen.


Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat alles 15 minuten zachtjes koken. Bestrooi met wat gehakte dragon en doe hier de venusschelpen bij. Laat alles een paar minuten rusten voordat je de soep serveert.

Gezien in Comer Bien

5 Comments

  1. petra december 10, 2011 at 13:07

    Allereerst dank voor het delen van deze geweldige recepten.
    Leuk om te lezen, en mooi om te zien.
    Ik kwam deze site toevallig tegen toen ik naar een recept van fabada zocht.
    Nu zie ik heel veel lekkere dingen om te maken.
    Ik woon zelf in Spanje, maar denk af en toe nog wel eens terug aan Amsterdam hoor :-)
    Nogmaals dank.

    Petra.

  2. petra december 10, 2011 at 13:18

    Ik had een berichtje achtergelaten, maar zie het niet staan.
    Weet niet of het aangekomen is, anders probeer ik het later wel weer.

    Groeten,

    Petra.

  3. Simone december 14, 2011 at 08:37

    Lekker Didi! Ik Ben ook grote liefhebber van soep..;) heb trouwens je gerookte paprika van de week gebruikt voor een zalmfilet te marineren. Was waanzinnig lekker!! ( ook een beetje door de couscous gedaan die we erbij hebben gegeten..)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »