Applebutter

Even geen Spaans recept maar een Amerikaans. Nou…. een heel klein beetje Spaans dan weer omdat ik Spaanse sidra (cider) gebruikt heb.
Applebutter is een ingekookte appelmoes met appelcider en verschillende specerijen zoals kruidnagel, nootmuskaat, peper, kaneel en gember.
Je huis ruikt heerlijk als je dit maakt. Wel even geduld hebben want je moet het op een zacht vuurtje laten inkoken wat een paar uur duurt.

Applebutter (voor ongeveer 500 gram)

1 kilo appelen (geschild en van het klokhuis ontdaan)
1 fles appelcider
100 gram rietsuiker
1,5 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
0,5 theelepel kruidnagelpoeder
0,5 theelepel nootmuskaatpoeder
1 theelepel gemalen peper
sap van een 1/2 citroen

Schil de appelen en ontdoe ze van het klokhuis en snij ze in partjes. Breng in een pan met een dikke bodem de appelpartjes, appelcider, suiker en het sap van de citroen aan de kook komen en laat 30 minuten zachtjes koken.
Voeg nu de specerijen eraan toe, roer alles goed door en pureer met een keukenmachine.
Laat het mengsel weer aan de kook komen, draai het vuur zacht en kook de applebutter een paar uur in tot een dikke pasta, terwijl je af en toe alles omroert. Je applebutter is klaar als je met een pollepel een schone streep op de bodem kunt trekken.
Tip: leg een deksel schuin op de pan als het teveel omhoog begint te spetten. Zo kan het vocht toch ontsnappen en zit je keuken niet onder de applebutter.
Hevel de applebutter over naar steriele potjes, sluit ze af en laat afkoelen. In de koelkast zijn ze zeker 4 weken houdbaar.

Ik at de applebutter afgelopen Kerst bij een hertenstoofschotel, maar het lijkt mij ook erg lekker bij kip of varkensvlees, over wat ijs en zelfs op een broodje vond ik het heerlijk! Je kunt er natuurlijk ook een lekker tussendoortje van maken zoals ik gedaan het met oud en nieuw. Verwerkt in bladerdeeg waardoor het spicy appelflapjes werden.

Applebutter flapjes

roomboter bladerdeeg
applebutter
geroosterede pijnboompitjes (optioneel)
rozijntjes (optioneel)
eigeel
poedersuiker

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Steek rondjes uit het bladerdeeg en leg op elk rondje een theelepel applebutter. Bestrooi eventueel met wat geroosterde pijnboompitjes of rozijntjes. Vouw het bladerdeeg om zodat je halve maantjes krijgt. Druk de randen goed op elkaar. Bestrijk met wat eigeel.
Bak ze 10-15 minuten goudbruin in de oven. Bestrooi met wat poedersuiker.