Sobrasada hecho en casa (zelf sobrasada maken)

image_printprintfriendly version

Sobrasada ………… Dat leek me nou ontzettend leuk om zelf te maken, zeker toen ik het recept ervan tegenkwam in het boek de keuken van Spanje en Portugal door Elisabeth Luard. Plus ik kreeg regelmatig de vraag waar het te krijgen is hier in Nederland. Nog een goede reden om het op de blog te zetten, want helaas moet je er hier echt goed naar zoeken.
In het recept stond dat ik reuzel nodig had. Gesmolten reuzel wat overigens nog erg veel in de Spaanse keuken gebruikt wordt, zoals onder andere voor het maken van de bekende mantecados (koekjes).


Aangezien de gesmolten reuzel bij mijn slager op was, vertelde hij mij hoe ik dat zelf kon maken (smelten). Dat had ik zelf nog nooit gedaan. Voor alles is een eerste keer en uiteindelijk viel het enorm mee, want het laten smelten in een hoge sauspan op middelmatig vuur waarbij je af en toe roert is nou niet bepaald moeilijk of lastig. De kaantjes haal je er daarna met een schuimspaan uit en voilá je hebt je gesmolten reuzel.

Het recept van sobrasada heb ik wel een beetje veranderd want 750 gram sobrasada is wel heel erg veel en verder heb ik het een beetje naar mijn smaak aangepast. Iets meer paprikapoeder en wat minder reuzel dan vermeld in het oorspronkelijke recept. Afhankelijk van hoe pittig de chorizo is kun je de pikante (picante) gerookte paprikapoeder vervangen door de zoete (dulce) variant.

Sobrasada hecho en casa (voor ongeveer 400 gram)

225 gram goede kwaliteit (zachte) chorizo
100 gram gesmolten reuzel
1 eetlepel gerookte paprikapoeder picante
1 eetlepel milde (zoete) paprikapoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 eetlepel goede sherryazijn
1 theelepel zeezout

Snij de chorizo in hele kleine stukjes en maal deze met de overige ingrediënten tot een fijne massa. Het moet een soort paté worden die mooi smeerbaar is.
Hevel over naar steriele pot en bewaar in de koelkast. Haal hem een half uurtje voor gebruik uit de koelkast.

Voor recepten met sobrasada zie:
Macarrones con sofrito de sobrasada
Sobrasada (diverse pinxtos)

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »