Bieten op zuur (pickled beetroots)

Bieten op zuur ofwel pickled beetroots. Normaal eet ik ze gekookt, met veel ui en een vinaigrette van goede olijfolie met een lekkere azijn en wat peper en zout. Tijd voor wat anders na zoveel jaar.

En dat werden bieten op zuur. Een recept wat ik ben tegengekomen op het internet op de site van food52 en in mijn la met ‘nog te maken recepten’ lag. Die kwam mooi van pas toen ik mooi verschillende gekleurde bieten kocht. Leuk om met de lichte bieten te beginnen, die rode kennen we wel. Die lichte bietjes zijn werkelijk plaatjes als je ze met of zonder hulp van een mandoline in plakjes snijdt. Je wordt er haast vrolijk van!

Wat me aansprak in het recept was het gebruik van gember. Lekker spicy dus. Weer eens wat anders dan de Spaanse keuken!

Bieten op zuur

700 gram rauwe bieten
stukje gember van 5 cm
250 ml witte wijn azijn
250 ml water
2 theelepels zeezout
1 theelepel suiker

Schil de bieten en snij ze in hele dunne plakken eventueel met behulp van een mandoline.
Schil het stukje gember en snij deze ook in hele dunne plakjes.
Verwarm water in een pan op middelmatig vuur en voeg daar de gember, wijnazijn, zout en suiker aan toe.
Zodra dit begint te koken doe je er de bieten bij, breng opnieuw aan de kook en laat het op een heel zacht vuur 4 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en dek losjes met wat aluminiumfolie af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe de bietjes in afgesloten potten en bewaar ze in de koelkast. Ze blijven zo ongeveer 2 weken goed.

Lekker als bijgerecht maar ook in een salade of zelfs voor extra pit in een sandwich.