Ànec amb peres (eendstoof met peren)

Tijd geleden alweer dat ik een typisch Catalaans gerecht op de blog plaatste. Bij deze dus, een combinatie van eend met peren en een picada. In de oven bereid en zeker de moeite waard te maken. De lijst met ingrediënten ziet er dan misschien wat lang uit maar de bereiding valt uiteindelijk reuze mee. En voor de liefhebbers van het koken in aardewerk is dit gerecht heel geschikt. Laat de ovenschaal mee verwarmen met de oven.

Ànec amb peres (voor 4 personen)

1 eend in vieren gesneden of 2 eendenbouten en 2 eendenborstfilets
2 uien in gehalveerde ringen gesneden
5 tomaten ontveld, of uit blik en fijngesneden
laurierblaadje
2 takjes tijm
1 kaneelstokje
100 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
2 handperen
peper en zout
peterselie

voor de picada:
1 carquinyolis of cantucci (amandel koekjes)
20 gram geroosterde amandelen
1 knoflookteentje
1 eetlepel witte wijn

Verwarm de oven op 180 graden.
Wrijf de stukken eend in met peper en zouten prik ze met een vork in op verschillende plekken.
Leg ze met de velkant naar beneden in een droge koekenpan en bak ze op middelmatig vuur 5 minuten zodat ze bruin worden en een groot gedeelte van hun vet loslaten. Draai ze om en bak ze nog 2 minuten. Hevel ze over naar een ovenschaal en leg ze met velkant naar boven.
Gooi het merendeel van het vet in de koekenpan weg op 2 eetlepels na.
Bak hierin de uien goudbruin en voeg het laurierblaadje, de takjes tijm en het kaneelstokje toe. Bak een minuut mee en doe de tomaten erbij. Laat alles op middelmatig vuur 10 minuten bakken. Schenk hier de witte wijn bij, laat verdampen, schenk de bouillon erbij, laat het geheel aan de kook komen en voeg dit aan de ovenschaal met de stukken eend toe.
Schuif in de voorverwarmde oven 1 uur en 15 minuten.
Maak de picada door de knoflookteen, het koekje en de amandelen fijn te wrijven in een vijzel, voeg hieraan de witte wijn toe zodat je een pasta krijgt.


Schil de peren, laat het steeltje zitten en halveer ze. Voeg deze na 45 minuten aan de eend toe als deze 45 minuten in de oven heeft gestaan en keer de stukken eend om. Keer alles weer om na 15 minuten.
Haal na 1 uur en 15 minuten de schaal uit de oven en leg de stukken eend en de perenhelften in een pan. Zeef het kookvocht en doe hier de picada bij. Pureer eventueel zodat de picada goed mengt (hierdoor wordt de saus wel wat lichter). Giet deze over de eend en peer en verwarm nog even door. Breng op smaak met peper en zout en garneer met peterselie.