Calçots

Calçots is iets typisch Catalaans en ik mocht deze afgelopen maandag eten toen ik een kort bezoek aan Spanje bracht. Calçots zijn een soort jonge lente-uien (de smaak deed mij ook aan jonge prei denken) en worden geroosterd boven vuur tot ze zwart zien. Geserveerd met een romesco- of calçotssaus ziet het er behoorlijk heftig uit.

De bedoeling is dat je de buitenste bladeren eraf haalt of trekt en dan de binnenkant ervan door de saus haalt en deze opeet. Lekker met je handen eten dus al moet je niet gek kijken als het een kliederzooitje wordt aan tafel.

Het is een bijzonder populair gerecht en de calçots zijn van februari tot eind maart op menukaarten in restaurants te vinden of bij de supermarkt te koop. Ik had ze graag mee willen nemen naar Nederland om hier te maken, maar bij gebrek aan ruimte in mijn bagage heb ik dat niet kunnen doen.

De calçots at ik bij familierestaurant Can Panedes te Llagostera (in de buurt van Gerona), met hun versie van de romescosaus die veel meer hazelnoten bevatte dan mijn recept die eerder op deze blog is geplaatst, maar absoluut de moeite waard was. Dus mocht je in de maanden februari en maart in Catalunya zijn en ze op de menukaart zien, een aanrader!

2 Comments

  1. Es maart 27, 2012 at 08:42

    Dat ziet er echt lekker uit! Jammer dat je ze niet mee hebt kunnen nemen…. Maar ik ben bang dat je bagage waarschijnlijk erg ‘ui-ig’ had geroken!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »