Pollo con salsa romesco

image_printprintfriendly version

Opnieuw een recept met het gebruik van de Catalaanse romesco saus. Niet alleen is deze saus in combinatie met groenten (zoals de Calçots) of vis erg lekker, ook met kip is deze heel geschikt! De tomaten kun je ook vervangen voor tomaten uit blik. Deze rooster je dan niet in de oven, maar wrijft ze fijn samen met de guindilla- en ñorapulp, de knoflook en de geroosterde amandelen in een vijzel of keukenmachine.

Pollo con salsa romesco (voor 4 personen)

1 hele biologische kip in vieren gesneden
zout en peper
olijf olie

Voor de romesco saus:
1 guindilla peper
6 ñora pepers
5 tomaten (of uit blik)
1 hele knoflook
100 gram amandelen
1 snee oud wit brood
50 ml sherry azijn
120 ml goede olijfolie extra virgen

Verwarm de oven op 180 graden.
Week de guindilla en ñora pepers 2 uur in warm water. Snij ze open, ontdoe ze van hun pitten en kroon en schraap met behulp van een lepel of mesje de pulp van het vel.
Leg de tomaten in een ovenschaal en overgiet ze met wat olijfolie. Snij de knoflook doormidden, druppel er wat olijfolie overheen en wikkel ze in folie. Leg de pakketjes bij de tomaten in de ovenschaal en rooster alles ongeveer 30 minuten in de oven. De knoflook moet nu zacht zijn en makkelijk uit hun vliesjes te halen. Laat tomaten en knoflook afkoelen terwijl je de amandelen (ik gebruik amandelschaafsel) in een droge koekenpan even bruin roostert.
Verhit een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie en bak het oude witte brood daarin bruin.
Wrijf in een vijzel het in stukken gescheurd brood, samen met de guindilla- en ñorapulp, de knoflook, de geroosterde tomaten en de geroosterde amandelen fijn (kan ook in een keukenmachine). Voeg hieraan de olijfolie druppelgewijs toe tot je een mooie dikke gladde saus hebt. Schenk de sherryazijn erbij, roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Deze saus kun je tot gebruik, in de koelkast bewaren.

Voor de kip:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukken kip op een rooster die weer op een ovenschaal staat. Wrijf de stukken kip in wat olijfolie en bestrooi met peper er zout. Schenk een klein scheutje water in de ovenschaal.
Schuif in de warme oven en bak de stukken kip in ongeveer 45 minuten gaar en ze een lekker bruin korstje hebben. Afhankelijk van de dikte van de kip kan het iets langer of korter duren. Mijn kip was rond de 1 kilo. Laat de kip rusten terwijl je de romesco saus op een zacht vuur in een pannetje opwarmt. Mocht je de saus te dik vinden doe er dan wat water bij tot je de gewenste dikte hebt. Giet dit over de kip en garneer met wat geroosterde amandelen.

Gebaseerd op een recept wat ik tegenkwam in het boek Barrafina van Sam en Eddie Hart

4 Comments

  1. Anna april 19, 2012 at 08:25

    Salsa Romesco, dat klinkt werkelijk heerlijk. Ik ken de pepers niet en zou niet weten waar die te kunnen kopen.
    Wat maakt ze specifiek m.a.w. wat zou een vervanger kunnen zijn?

    Prachtig blog, ik volg je sinds kort en blijf dat doen!
    Anna

    • bijzonder spaans april 19, 2012 at 09:07

      Dank je wel Anna voor het compliment en wat leuk dat je blog volgt;)
      De guindilla kun je vervangen voor een rood pepertje en de ñora eventueel voor gewone paprika.
      Alleen geven de gedroogde pepers wel de typisch Spaanse smaak aan de romesco.
      Kijk ook eens op daar staat alles over de pepers.
      De gedroogde pepers zijn te koop bij

  2. Anna april 21, 2012 at 08:06

    Kun je me dan nog vertellen waar ik kan kijken voor de pepers en waar ze te koop zijn?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »