Puré de patatas con chorizo, tocino y pimentón (stamppotje met chorizo, pancetta en pimentón)

Na het recept van de kip chili burgers uit een Amerikaans kooktijdschrift, weer fijn een lekker Spaans gerecht. En wat voor eentje! Een recept uit het boek 1080 recetas de cocina van Simone Ortega. Heel eenvoudig en erg lekker doordat de aardappelen in water met olie, knoflook en laurier zijn gekookt. Weer een andere manier van aardappelen bereiden:) Ik ben gek op puree en toen ik dit maakte en at, wist ik zeker dat ik het vaker zou gaan maken en regelmatig op mijn tafel terecht zou komen. Zelfs dochterlief smulde ervan en vroeg om meer. Eigenlijk is het een soort stamppot, maar dan op zijn Spaans. Ik zou zeggen, probeer het zelf en laat weten wat jij ervan vind!

Puré de patatas con chorizo, tocino y pimentón (voor 4 personen)

1,5 kg aardappelen, kruimig
125 gram chorizo, in blokjes gesneden
125 gram pancetta of gerookt ontbijtspek, in blokjes gesneden
3 blaadjes (verse) laurier
1 knoflookteen
8 eetlepels olijfolie
1 eetlepel pimentón (gerookte paprikapoeder)
zout
geroosterd brood

Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en leg ze samen met de laurierblaadjes, de ongepelde knoflookteen, zout en een eetlepel olijfolie in water. Breng aan de kook en laat koken tot de aardappelen gaar zijn.


Bak ondertussen in de overgebleven olijfolie de chorizo en pancetta knapperig. Haal met een schuimspaan eruit en voeg de pimentón aan het overgebleven vet toe. Roer een minuut goed om op een laag vuur en meng de chorizo en pancetta er weer door. Dek af met aluminiumfolie zodat alles warm blijft.
Verwijder laurierbladeren en knoflook als de aardappelen gaar zijn en giet af. Prak de aardappelen met een houten pollepel of vork fijn in de pan met chorizo en pancetta en meng alles om tot de aardappelen een rode kleur krijgen. Hevel over naar een serveerschaal en dien op met geroosterd brood of sla.

4 Comments

  1. Karin - The F Girl oktober 11, 2012 at 17:20

    Dat ziet er inderdaad heerlijk uit!

  2. Es oktober 13, 2012 at 10:55

    Lekker!
    Ik heb trouwens hetzelfde potje met gerookte paprikapoeder. Grappig. Ik de de zoete en de pittige variant. Heeft mijn vader meegenomen uit Portugal.
    :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »