Sopa de judias blancas con chorizo y pimentón (bonensoep met chorizo en pimentón)

Voor de verandering weer eens een simpel en eenvoudig soepje op deze blog na al die feestelijke recepten van de afgelopen maand. We gaan back to basic.
In Spanje zijn er heel veel gerechten waarin gebruik wordt gemaakt van peulvruchten, al dan niet gedroogd. Ik ben er in ieder geval een liefhebber van, al weet dat ik er heel veel mensen geen plezier mee doe. Toch is deze combinatie een aanrader. De zoetige smaak van de gepofte knoflook samen met de bonen en de chorizo is echt heel lekker, vind ik. Met een mooi stuk lekker brood meteen een hele maaltijd.

Sopa de judias blancas y chorizo (voor 4 personen)

4 blikken witte bonen (uitgelekt 900 gram)
100 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
1/2 knoflookbol
1 theelepel pimentón de la Vera
1 ui, gesnipperd
1 liter groentebouillon
5 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel voor de knoflook
1 eetlepel bloem
peterselie
peper en zout

Verwarm de oven op 180 graden. Wikkel een halve ongepelde knoflookbol samen met een scheutje olijfolie in aluminiumfolie en pof ongeveer 30 minuten in de oven tot de knoflook zacht geworden is. Laat afkoelen en haal de tenen eruit.


Spoel de bonen om onder koud water tot ze niet meer schuimen en laat uitlekken.
Verwarm de bouillon in een pan op het vuur.
Verhit de olijfolie in een andere pan en smoor op een zacht vuur daarin de ui 5 minuten zacht en goudbruin. Voeg hieraan de bloem toe en roer alles goed om. Laat zachtjes 5-10 minuten bakken en roer de pimentón en de gepofte knoflooktenen erdoor en bak alles op een laag vuur 3 minuten.
Voeg langzaam al roerend een derde deel van de bouillon toe, roer goed om en doe de bonen erbij met wat meer bouillon zodat ze net onderstaan. Laat aan de kook komen en haal de pan van het vuur.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg eventueel wat meer bouillon toe als je hem te dik vind. Zet de soep weer op een laag vuur.
Snij de chorizo in hele kleine blokjes en warm 5 minuten mee met de soep (bewaar een paar stukjes voor de garnering). Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Garneer met wat chorizoblokjes, wat fijngesneden peterselie en desgewenst met een scheutje olijfolie.
Serveer samen met wat lekker brood.

 

 

15 Comments

  1. lucia januari 8, 2013 at 15:29

    Lijkt me een lekker soepje en ik ga ‘m eens proberen. Wel 2 opmerkingen: kook-technisch is bloem toevoegen niet nodig. Het zetmeel in de bonen zorgt voor voldoende binding van de soep. Voor de smaak en het mondgevoel zou ik (een deel van) de bonen niet pureren.

  2. Anke januari 8, 2013 at 21:09

    Voor binding in mijn soep gebruik ik meestal 2 aardappelen. Werkt prima. Bij de bonen lijkt me dit niet nodig. Ben 1,5 week terug thuis..ga veel soepjes eten denk ik. Dit lijkt me wel lekker en eenvoudig.

  3. I am Cooking with Love januari 8, 2013 at 21:31

    Oh dit lijkt me weer een heerlijk soepje. Gaat op m’n To Make lijstje. 😉

  4. bijzonder spaans januari 9, 2013 at 05:58

    Leuk, meer bonen liefhebbers;) Dank voor jullie reactie.

  5. monique januari 17, 2013 at 09:06

    ik ga hem zeker maken, maar ik krijg de pimentón niet gevonden! Overal al gekeken hier in spanje maar helaas. Wie weet waar ik hem kan kopen, bij de mercadona, dia%, jamon, carrefour, hipercor?

  6. Peter februari 1, 2013 at 16:31

    Ik heb deze soep van de week gemaakt, of in elk geval iets dat hierop is geïnspireerd. In plaats van alleen witte bonen heb ik half witte bonen/ half kikkererwten genomen. Vanwege een aanwezige vegetariër heb ik de chorizo weggelaten en dat gecompenseerd met wat extra pimenton. De chorizo heb ik wel als garnering gebruikt en wat gegrilde paprika voor de vegetariër. Erg lekker!

  7. Ineke januari 15, 2015 at 21:35

    Zou het ook kunnen met gerookte knoflook, of is dat te veel van het goede?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »