Pulpo con tomate (octopus met tomaat)

image_printprintfriendly version

Pulpo con tomate maak je van octopus die van te voren al gekookt is. In Spanje kun je vaak gekookte octopus kant en klaar kopen in de supermarkt. Handig wel al maak ik hem liever zelf, want ik weet zeker dat de supermarkt hem alleen in water kookt en niet met diverse kruiden.
Al eerder op deze blog heb ik het recept gegeven voor het koken van octopus (Pulpo a la Gallega).
Hierbij nog een keertje het recept maar dan net even anders, zonder rode wijn maar wel met wortelen en net zo lekker. Mocht je nou teveel maken dan nodig, de gekookte octopus kun je gewoon invriezen tot gebruik.

pulpo con tomate

Pulpo

1 flinke octopus (ongeveer 1,5 kilo)
6 liter water
2 wortelen, in plakjes gesneden
1/2 theelepel zwarte peperkorrels
4 laurierblaadje
grote ui, gehalveerd

pulpo con tomate

Geef de verse octopus een paar goede klappen met een hamer of vries hem eerst een dag in om hem mals te maken.
Spoel de octopus goed af onder stromend koud water. Breng een pan met water pan met de ui, de peperkorrel, de wortelen en de laurierblaadjes aan de kook komen. Voeg hieraan de hele octopus toe en dompel hem een paar seconden onder. Haal de octopus met een tang eruit en laat het water opnieuw aan de kook komen. Herhaal opnieuw de handeling dat je de octopus een aantal tellen onderdompelt. Haal hem er weer uit en laat wederom het water aan de kook komen. Leg nu de octopus erin, doe de deksel op de pan en laat hem in 50 tot 60 minuten op een zacht vuur koken.
Prik met behulp een vork in het dikste gedeelte om te kijken of hij mals is. Je moet er makkelijk in kunnen prikken. Zo niet, nog eventjes door laten sudderen.
Laat de octopus 10 minuutjes rusten voor je hem uit de pan haalt en laat hem verder afkoelen. Snij daarna in mooie stukjes.

pulpo con tomate

Pulpo con tomate (voor 4 personen)

1 gekookte octopus van 1 kilo
300 gram gepelde tomaten (uit blik) zonder zaadlijnen en in stukjes gesneden
2 sjalotjes, fijngesnipperd
1 knoflookteen, fijngesnipperd
50 ml olijfolie extra virgen
1 eetlepel tijmblaadjes
zout en peper

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en smoor hierin de ui en knoflook 5 minuten. Voeg de tomaten en 2/3 van de tijmblaadjes toe en bak deze 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Voeg hieraan de stukjes gekookte octopus en laat doorwarmen zonder het aan de kook te laten komen.
Verdeel over vier borden en bestrooi met de overgebleven tijm voor het serveren.

pulpo con tomate

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »