Bollitos dulces con canela (zoete broodjes met kaneel)

Ik ben niet echt een bakster, misschien ligt het aan het feit dat ik niet echt van zoet hou. Het bakken van taarten of iets dergelijks is niet aan mij besteed en als ik het doe, geef ik het vaak weg. Een brood bakken doe ik wel af en toe, als ik tijd heb, en vind dat heel erg leuk om te doen. Broden en broodjes gaan hier wel altijd op.
Ik zag dit recept op het online Spaans magazine Sal y pimienta (een aanrader voor iedereen die van koken houdt en de Spaanse taal beheerst). Dat leek me wel wat, zoete broodjes met kaneel en suiker. En het zag er zo leuk uit, een soort breekbrood. Ondanks dat ik niet echt van zoet hou, waren deze broodjes erg lekker en waren ze in een mum van tijd op. Zeker besmeert met wat zoute boter….. !!

bollitos dulces con canela

Bollitos dulces con canela (voor 16 broodjes)

voor het deeg:
175 ml melk
1 ei, geklutst
30 gram boter
40 gr suiker
325 gr bloem
4 gram gist
theelepel zout
beschuitkruim (van 2 beschuitjes)

100 gram suiker
1 1/2 eetlepel kaneel
50 gram boter

bollitos dulces con canela

Verwarm op een laag vuur de melk in een pannetje samen met de boter en de 40 gram suiker tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
Haal van het vuur en voeg het geklutst ei toe.
Meng in een kom de bloem, gist en zout door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Schenk het melk/ei mengsel in het kuiltje en roer met een pollepel vanuit het midden uit de bloem erdoor.
Kneed op een met bloem bestrooid werkplat het deeg 10 minuten goed door. Doe terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume verdubbeld is.
Verkruimel het beschuit en maak het desnoods fijn in een vijzel.

bollitos dulces con canela

Vet met boter een bakvorm van 24/25 cm in en bestrooi de bodem en de randen met het fijne beschuitkruim.
Meng het kaneel met de suiker op een diep bord en laat de boter in een steelpannetje op zacht vuur smelten.
Verdeel het deeg in 16 stukken en vorm er balletjes van, haal door de gesmolten boter en rol door het suiker/kaneel mengsel.
Plaats ze met een klein beetje tussenruimte naast elkaar in de bakvorm, leg weer de vochtige theedoek erover en laat 30 minuten opnieuw rijzen.
Verwarm de oven op 190 graden en bak de broodjes in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de bakvorm en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

bollitos dulces con canela

Zoals gezegd heerlijk met wat zoute boter en een fijn kopje koffie of thee.

bollitos dulces con canela

 

10 Comments

  1. Rob Verstappen januari 20, 2013 at 20:36

    Lijkt me een prachtig gerecht. Wil ik gaan uitproberen.
    Waar kan ik aan beschuitkruim komen?
    Ik heb al gegoogled maar zie nergens waar.
    Of is het gewoon beschuit vermalen?
    Zo ja, hoeveel beschuit vermalen voor dit gerecht?

    Groet en bedankt voor weer een mooi gerecht.

    Rob Verstappen

    • bijzonder spaans januari 21, 2013 at 06:19

      Hoi Rob, het is inderdaad beschuit wat je zelf fijn maakt. Met of zonder hulp van een vijzel.
      Ik heb er totaal 2 gebruikt, maar hield wel wat over. Daar heb ik kruiden (knoflookzout en peterselie) doorheen gedaan en dat weer gebruikt om kip te paneren. Zo gooi je niks weg;)
      Dank voor je oplettendheid, ik heb de tekst aangepast.

  2. Anke januari 24, 2013 at 15:43

    Bedankt voor de tip ivm het magazine! Love it. Oh dit ziet er zo goed uit. Hier op de finca heb ik geen oven…zal nog een weekje moeten wachten.

  3. Anke februari 1, 2013 at 09:43

    Ik mocht enkel op de finca letten. House sitting.. Toch wel wat dromen van een casita met oven ;-).

  4. Xandra Manuputty februari 8, 2013 at 14:34

    Wat een smakelijke foto’s weer! Dit brood recept ga ik morgenochtend direct uitproberen, samen met mijn eigengemaakte cranberry jam moet dat garant staan voor een ideale zaterdagochtend!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »