Huevos al plato (Eieren uit de oven)

Een van mijn mooist geïllustreerde kookboek die in mijn kast prijkt, is ongetwijfeld Las Recetas de la Abuela door Máxima Cuesta. Het is een kookboek met traditionele Spaanse recepten met prachtige tekeningen door haar kleindochter Marina Arespachochaga. Ik heb daar afgelopen weekend Huevos al plato uit gemaakt. De eieren worden in olijfolie, in een aardewerk schaaltje, in de oven gebakken met wat chorizo en daarna met wat doperwtjes gegeten. Die heb ik zelf achterwege gelaten. Ondanks dat dit recept als voorgerecht of hoofdgerecht bedoeld is, is het ook erg lekker als ontbijt. Weer eens wat anders dan een doodnormaal gebakken eitje.

Huevos al plato (voor 4 personen)

8 eieren (per persoon 2 stuks)
(100 gram gare doperwtjes)
1 bakchorizo, heel fijn gesneden
zout
olijfolie
4 aardewerk schaaltjes met een diameter van 15 cm

Snij de bakchorizo heel fijn en voeg hieraan wat olijfolie toe.

Verwarm de aardewerk schaaltjes met een laagje olijfolie en de heel fijngesneden chorizo in een oven op 220 graden. Als de chorizo begint te bakken en daardoor de olijfolie heet genoeg is, haal je ze uit de oven en breekt in elk schaaltje 2 eieren. Strooi er een beetje zout over en zet weer terug in de hete oven. Bak de eitjes tot het eiwit gestold is (dit duurt een paar minuutjes). Haal uit de oven en giet voorzichtig het overtollig vet af en strooi eventueel de doperwtjes erover. Serveer het gerecht in de aardewerk schaaltjes.

Ook lekker is om de chorizo te vervangen voor bijvoorbeeld: ontbijtspek, sobrasada, blokjes jamon serrano of blokjes gekookte ham.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »