Flan con agua de azahar (flan met oranjebloesem)

Flan is denk ik net zo populair als de paella in Spanje. Hierbij een recept van flan met oranjebloesemwater, net weer even iets anders dan de traditionele flan “de toda la vida“. Je hebt nogal wat eieren nodig waarvan een deel alleen het eigeel. Bewaar het eiwit om bijvoorbeeld meringues te maken;)

Serveer de flan ook eens anders in plaats van ze ondersteboven te keren op een bord, maar eet het gewoon uit een potje!

Flan con agua de azahar (flan met oranjebloesem)

Flan con agua de azahar (voor 6 stuks)

500 ml volle melk
2 eieren
4 eieren waarvan alleen het eigeel
150 gram poedersuiker
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels oranjebloesemwater (bij Marokkaanse winkels te koop)

flan con agua de azahar

Maak een karamel door 100 gram suiker, 2 eetlepels water en het citroensap langzaam te laten smelten op een zacht vuur. Laat zachtjes koken tot de suiker amberkleurig wordt en giet de karamel over de bodem van de vormpjes.
Verwarm de oven op 170 graden.
Breng de melk aan de kook. Klop het eigeel samen met de 2 eieren en de rest van de poedersuiker. Voeg hieraan beetje bij beetje de melk aan toe, terwijl je blijft kloppen. Schenk het oranjebloesemwater erbij, roer goed door en schenk over de karamel in de vormpjes.
Zet de vormpjes in een diepe ovenschaal, giet heet water in de ovenschaal zodat de vormpjes gedeeltelijk onderstaan en bak ze 20 minuten au bain-marie in de oven.

flan con agua de azahar
Laat de vormpjes afkoelen en zet ze een paar uur in de koelkast zodat ze goed koud kunnen worden voor je de potjes flan serveert.