Sofrito con aceitunas negras (sofrito met zwarte olijven)

Een heerlijke dikke tomatensaus die voor vele dingen dienst kan doen. Een sofrito, die in Spanje de basis vormt voor vele gerechten. Gooi hem door de pasta, of bij gehaktballetjes of gebruik hem bijvoorbeeld met wat doperwten samen met pulpo (octopus). Maar ook lekker op een toastje besprenkeld met wat fruitige olijfolie.

Sofrito con aceitunas negras (sofrito met zwarte olijven)

Sofrito con aceitunas negras (voor 2 personen)

4 rijpe grote tomaten (of 1 blik tomaten op sap)
1 ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
100 ml witte wijn
4 eetlepels olijfolie
handje vol peterselie, fijngesneden
handjevol zwarte olijven, fijngesneden
peper en zout

Kruis de tomaten in en dompel ze 1 minuut in heet water. Spoel ze af onder de koude kraan en trek het velletje eraf.
Snij ze in vieren en haal de pitjes eruit.
Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin 5 zachtjes de ui en knoflook. Voeg de tomaten en de wijn toe en laat inkoken tot een soort van dikke marmelade ontstaat. Breng op smaak met peper en zout, plet met behulp van een vork de tomaten fijn en roer de zwarte olijven erdoor en warm nog even door.
Bestrooi met peterselie en serveer direct.

Sofrito con aceitunas negras (sofrito met zwarte olijven)