Salmorejo

Salmorejo

Een uit Zuid-Spanje afkomstige koude soep op basis van tomaat, brood, olie en azijn die veel minder bekend is dan de gazpacho. Maar ook heel erg lekker, al moet ik toegeven dat ik ook dol ben op tomaten.
Er zijn gigantisch veel recepten van salmorejo maar ik heb mij gehouden aan een recept van José Andres uit zijn boek recetas made in spain. Niet moeilijk te maken en een geweldig voorgerecht op warme zomerdagen.
Het recept is voor 4 personen maar je kunt het natuurlijk ook altijd maken als klein tapagerechtje en serveren in amuseglaasjes. Gebruik dan kwarteleitjes in plaats van gewone eieren.

salmorejo

Salmorejo

voor de soep:
500 gram rijpe tomaten, of 3 blikken hele tomaten op sap (gebruik alleen de tomaten, niet het sap)
1 knoflookteen
2 eetlepels sherry azijn
50 ml olijfolie extra virgen en 2 eetlepels extra
2 sneetjes oud witbrood (ongeveer 30 gram broodkruim ervan)
zeezout naar smaak

salmorejo

garnituur:
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sherry azijn
2 gekookte eieren
4 mooie plakken serrano ham

Blancheer de ingekruisde tomaten even in heet water, haal het velletje eraf en ontpit ze. Bij gebruik van tomaten uit blik: laat goed uitlekken en ontpit ze.
Pureer met behulp van een keukenmachine of staafmixer de knoflook, tomaten, azijn, olijfolie en het broodkruim tot een homogeen geheel. Schenk al druppelgewijs de 2 overige eetlepels olijfolie erbij en blijf mengen tot deze zich gebonden heeft. Zet de soep 15 minuten in de koelkast.
Kook ondertussen de eieren, pel ze en snij ze doormidden.
Verdeel de soep over kommen, druppel er wat olijfolie en sherry azijn over en serveer met de serranoham en de eieren. Lekker met wat extra brood erbij.

salmorejo

De bedoeling is dat dit een enorme dikke soep wordt.

13 Comments

  1. Lucie juli 26, 2013 at 16:42

    Morgen meteen maken met 35 graden in de schaduw!

  2. Annick juli 27, 2013 at 06:53

    Beter dan de beroemde gazpacho, vind ik.

  3. Luc juli 30, 2013 at 18:54

    Tip: Maak het een dag op voorhand en het brood zal de soep nog voller maken. Werkt natuurlijk ook geweldig bij gazpacho.

  4. hanneke september 25, 2014 at 18:27

    Ook lekker met stukjes groene appel erbij!

  5. Sandra augustus 28, 2016 at 20:30

    Buenas noches Didi,

    Soms stel je het maken van recepten te lang uit, ten onrechte. Zo ook het maken van dit recept. Had ik dit maar veel eerder gemaakt!

    Enorm lekker!

  6. Annemieke juni 3, 2017 at 19:42

    Salmoreja gegeten in Madrid, enorm leuk gegarneerd met ingekruisde blauwe druiven die dan als een bloem er op liggen. Verfrissend!

    • bijzonder spaans juni 4, 2017 at 06:44

      Hoi Annemieke,
      Dank je wel voor je reactie. Die versie die je in Madrid gegeten hebt klinkt inderdaad mooi en erg lekker:)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »