Chocolade van Xocoa

Spanje staat bekend om zijn gebruik van chocolade. Niet alleen als zoete lekkernij maar ook in de keuken. In veel gerechten in de Spaanse keuken wordt er pure chocolade verwerkt (bijvoorbeeld in de picadas of onder andere in het recept pollo con langostinos).

De Spanjaarden en met name de Catalanen hebben een lange historie van bekende chocoladehuizen. Zoals bijvoorbeeld Xocoa uit Barcelona. Dit bedrijf bestaat al sinds 1897. De broers Marc and Miguel Escurell hebben het suffe stoffige imago omgegooid naar een hip en trendy bedrijf die zich bezighoudt met chocolade in de breedste zin van het woord.

Naast hun samenwerking met de bekende Catalaanse ontwerper Jordi Labanda (hier bekend in Nederland van zijn vrolijke notitieboekjes), experimenteren ze met allerlei smaken en ontwerpen. Wat dacht je van een sandaal of sneaker van chocolade? Verkrijgbaar in verschillende schoenmaten en verpakt in een schoenendoos. Ook hun chocolade met wasabi, rozenblaadjes, gember, frambozen of chili zijn de moeite waard. Mocht je in Barcelona zijn, een absolute aanrader daar eens langs te gaan. Er zijn diverse vestigingen in Barcelona maar ook zijn er winkels te vinden in Madrid, Pontevedra, Alicante en Valencia.

Als kind kreeg ik vaak een plak pure chocolade op mijn brood voor ‘La Merienda’. La Merienda is een soort van tussendoortje in Spanje rond een uur of 6. Waarschijnlijk komt dit omdat er zoveel tijd tussen de lunch en het avondeten zit en omdat er zo laat gegeten wordt in de avond, het tijd is om tegen een uur of 6 je honger een beetje te stillen. Misschien dat mijn liefde voor pure chocolade daar wel van komt!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »