Pimientos del piquilo rellenos de gambas (pimientos del piquillo gevuld met garnalen)

Al een tijd liep ik rond met het idee om op de blog eindelijk eens iets te maken met pimientos del piquillo. Na heel wat recepten te hebben nagelezen die voornamelijk een vulling van bacalao hebben, waar ik nou niet bepaald een enorme fan van ben, kwam ik een recept tegen van Dani Garcia En la Cocina de mi Madre. Ook daar gebruikt hij bacalao, maar aangezien ik zo enthousiast werd door zijn recept, heb ik er mijn versie van gemaakt door af te wijken van zijn receptuur en er zoals in de meeste gevallen mijn eigen draai eraan te geven. Dit gerecht was zelfs koud vreselijk lekker.

pimientos del piquillo rellenos de gambas

Pimientos de piquillo rellenos de gambas (voor ongeveer 16 stuks)

650 gram pelgarnalen (je houd ongeveer 250 gram over na het pellen)
1/2 kleine ui, ragfijn gesnipperd
575 ml melk
25 gram roomboter
40 gram bloem
16 pimientos del piquillo
1/4 kleine prei, ragfijn gesneden
eetlepel zout, peper en nootmuskaat

pimientos del piquillo rellenos de gambas

Voor de saus:
5 pimientos del piquillo, fijngesneden
1/4 ui, gesnipperd
250 ml kookroom
100 ml witte wijn
peper en zout

Pel de garnalen en bewaar de helft van de koppen en staarten.
Verhit de melk met de koppen en staarten van de garnalen en breng aan de kook. Kook 1 minuut en haal van het vuur.
Zeef de melk waarbij je de melk opvangt en de koppen en staarten achterblijven en probeer met behulp van een lepel zoveel mogelijk vocht eruit te drukken. Gooi de koppen en staarten weg.
Verhit de roomboter in een pan met dikke bodem en pocheer hierin 1 minuut de ui en prei. Voeg hieraan de bloem toe. Bak 5 minuten al roerend op een zacht vuur de bloem gaar.
Schenk nu beetje bij beetje de nog warme melk erdoor terwijl je blijft roeren. Laat 10 minuten al roerend koken. Haal de pan van het vuur, voeg twee derde van de garnalen aan de bèchamel en pureer fijn met behulp van een staafmixer. Meng de overige kwart garnalen erdoor, een handjevol gesneden peterselie en breng op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat. Hevel over naar een spuitzak en vul hiermee de pimientos del piquillo. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik of tot de volgende dag.

pimientos del piquillo rellenos de gambas

Voor de saus:
Verhit wat olijfolie in een pan en smoor hierin 1 minuut de ui en voeg de pimientos del piquillo en de witte wijn toe. Laat in 10 minuten op een middelmatig vuur tot de helft inkoken. Voeg daarna de slagroom eraan toe en laat dit ook weer tot de helft inkoken (ongeveer 15 minuten). Roer af en toe door zodat het niet aan de bodem plakt. Haal van het vuur, pureer met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven op 180 graden. Verdeel de gevulde pimientos del piquillo over individuele ovenschaaltjes en schuif ze 20 minuten in de voorverwarmde oven. Lepel er wat van de (eventueel opgewarmde) saus overheen, bestrooi met wat gesneden peterselie en geef er wat lekker brood bij! Una maravilla!

pimientos del piquillo rellenos de gambas