Pan de higos con chocolate

Dit is een recept waarmee ik enorm heb lopen worstelen. Het komt uit het boek Movida en wel toepasselijk voor de afgelopen feestdagen aangezien het een beetje op turrón lijkt, maar helaas door drukte thuis kwam het er niet van.
Zoals wel vaker merk je al doende, dat er dingen niet kloppen of onhandig zijn aan het origineel recept. In ieder geval, zelfs met de hoeveelheden die er stonden kon ik een weeshuis voeden en aangezien ik die niet heb, heb ik er een bescheidener versie van gemaakt. Nog genoeg hoor, maar voor een veel kleiner weeshuis.
Ook heb ik gespeeld met andere ingrediënten, al is de basis van vijgen, amandelen en chocolade wel blijven bestaan. En hij is fijn geworden!

Pan de higos con chocolate

Pan de higos con chocolate

bakblik van 25×11,5cm (gekocht bij de Bijenkorf)
60 gram pure chocolade
70 gram fijne kristalsuiker
125 gram biologische bloemenhoning
250 gram blanke amandelen
125 gram gedroogde baby vijgen
75 gram bloem
3 eetlepels cacaopoeder
stukje steranijs
1 eetlepels kaneelpoeder
1/2 theelepel gemberpoeder

Pan de higos con chocolate

Knip stukken bakpapier waarmee je het bakblik bekleed maar wel zodanig dat je het papier over de randen laat vallen zodat je later gemakkelijk het brood met papier en al makkelijk uit het blik kunt halen.
Verwarm de oven op 180 graden.
Meng in een kom de amandelen, vijgen, cacaopoeder, kaneel, gember en bloem door elkaar.
Verwarm de suiker, honing en steranijs op een zacht vuur tot de suiker is opgelost.
Breng ondertussen een laagje water in een pan aan de kook. Leg hierboven op een andere schaal en laat de chocolade hierin al roerend smelten. Schenk de gesmolten chocolade en de warme honing bij de vijgen en amandelen en roer alles goed om (krijg je spierballen van).
Stort dit mengsel in het bakblik, strijk de bovenkant van het brood glad met natte handen en zet het blik 25 minuten in de oven tot de bovenkant niet meer plakt. Haal daarna uit de oven, laat 5 minuten in het blik afkoelen en haal het brood uit de vorm. Laat onderste boven op een rooster een paar uur verder afkoelen (zonder papier).

Pan de higos con chocolate
Snij met een scherp mes in dunne plakjes af en serveer.

Pan de higos con chocolate

Wikkel de pan de higos con chocolate in plastic folie, zo blijft het tot 2 weken goed in de koelkast.