Lentejas estofadas con verduras (gestoofde linzen met groenten)

Bah, wat een naar druilerig weer momenteel. Het is dan wel niet koud buiten, voor mij vraagt dit weer om stoofpotten en comfortfood. Tijd dus voor een linzen stoofpot waarin we courgettes, wortelen, ui en chorizo in verwerken. Voor een vegetarische versie laat je gewoon de spekblokjes en chorizo weg. Door het gebruik van gerookte paprikapoeder in dit gerecht, behoud je alsnog de typische Spaanse smaak.

lentejas estofadas con verduras

Lentejas estofadas con verduras (voor 4 personen)

300 gram groene linzen
150 gram bakchorizo (bij Marqt te koop)
100 gram spekblokjes
600 ml warm water
1 ui, fijngesneden
1/2 courgette, in blokjes gesneden
1 grote wortel, in blokjes gesneden
1 knoflookteen
1 grote tomaat zonder vel (of 2 uit blik), in blokjes gesneden
1 laurierblaadje
2 sneetjes witbrood
olijfolie
sherry azijn
1 theelepel gerookte paprikapoeder
gehakte peterselie
zout en peper

Bak de ui in een beetje olijfolie glazig. Roer de gerookte paprikapoeder erdoor en voeg de blokjes tomaat toe. Laat 3 minuten bakken. Roer de courgette, wortel, laurier en linzen erdoor en schenk het warme water bij.
Voeg de chorizo en de spekblokjes toe, breng op smaak met peper en zout en laat 30 minuten zachtjes koken. Mocht het te droog worden, schenk er dan een scheutje water bij.
Bak de sneetjes brood in een flinke scheut olijfolie goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier en scheur het brood in stukken. Wrijf dit samen met de knoflook en een scheutje sherry azijn in een vijzel fijn. Roer het brood/knoflookmengsel 5 minuten voor het einde van de kooktijd door de linzen heen.
Bestrooi voor het serveren met peterselie en geef er lekker brood bij.

lentejas estofadas con verduras