Safraan en basilicum soepstengels – #Foodblogswap

image_printprintfriendly version

De foodblogswap? Ja, iedere maand koken foodbloggers van elkaars blog. Dat leek mij nou zo leuk om daar aan mee te doen.
Het kwam al een tijdje op diverse social media voorbij maar door gebrek aan tijd kwam het er niet van. Nu mijn leven weer in wat rustiger vaarwater is beland, kon ik mij opgeven voor dit fijne evenement. Ik ben dol op dit soort initiatieven. Plus het is zo leuk om een andere blog te leren kennen en de manier van koken van een medeblogger.

safraan en basilicum soepstengels #foodblogswap

Ik mocht inspiratie opdoen op de Bakparade van Inge en daarvan koken. Ik toegeven dat ik niet echt een bakster ben maar gelukkig bestaat de blog van Inge niet alleen uit baksels. Aan de andere kant was het voor mij ook wel een uitdaging om als niet-bakster aan het bakken te slaan.
Inge kookt zoveel mogelijk glutenvrij en suikervrij en combineert lekker met gezond.
Om een beetje in de Spaanse sferen te blijven wilde ik een gerecht kiezen die in de buurt zou komen van Spanje al dan niet qua ingrediënten.

Safraan is zo’n prachtig Spaans product en brood neemt een grote plaats in bij de Spaanse maaltijd. Er wordt standaard altijd (!) brood gegeven en vooral gegeten bij het eten.
Soepstengels doen mij altijd denken aan de tijd dat mijn dochter klein was en aan één van de amuse die je krijgt bij mijn favoriete restaurant Els Tinars in Santa Cristina. Die zijn heerlijk en zelfgemaakt. Daardoor viel ik meteen voor de safraan en basilicum soepstengels.

Wat zo leuk en fijn is aan dit recept is dat het zich goed leent voor mooie combinaties. Naast de safraan en basilicum soepstengels heb ik meteen soepstengels met anijszaad en sinaasappelrasp gemaakt en volgende keer ga ik met zongedroogde tomaatjes en zwarte olijven aan de slag.
Het originele recept (hier) van Inge heb ik nauwelijks veranderd. Behalve dat zij volkorenbloem heeft gebruikt en gedroogde basilicum. Beide had ik niet in huis en met gewone bloem en met verse basilicum deze erg lekkere soepstengels gemaakt en ze iets langer in de oven gebakken om ze extra krokant te maken.

safraan en basilicum soepstengels #foodblogswap

Safraan en basilicum soepstengels (voor 16 stuks)

5-6 saffraandraadjes
1 el warm water
225 g bloem
1/2 tl zout
6 gram gedroogde gist
150 ml warm water
1 1/2 el olijfolie
blaadjes van 3 takjes basilicum, fijngesneden

Week de draadjes safraan 10 minuten in de eetlepel warm water.
Zeef bloem en zout in een grote kom en roer de gist erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet het water met de safraan erin samen met de olijfolie en basilicum.
Roer met behulp van een pollepel tot een glad deeg.
Strooi wat bloem op je werkvlak en leg daar het deeg op. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten totdat het elastisch geworden is.
Vet een kom in met wat olijfolie, leg het deeg erin en laat 1 uur afgedekt met een theedoek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Bestrooi je werkvlak opnieuw met bloem, haal het deeg uit de kom en kneed opnieuw 2 à 3 minuten.
Verdeel het deeg in 16 stukjes en rol met behulp van je handen tot lange stengels.
Leg ze naast elkaar (niet te dicht op elkaar) op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat nog eens 15-20 minuten onder een theedoek rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
Bak de soepstengels 15-20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en lekker knapperig zijn.

safraan en basilicum soepstengels #foodblogswap

Voor de anijs/sinaasappel soepstengels: laat safraan en basilicum achterwege en wrijf 9 gram anijszaad grof in een vijzel en meng met het rasp van een sinaasappel door het deeg.

Safraan en basilicum soepstengels #foodblogswap

Voor deze foodblogswap ging Maura van de blog Yellow Lemon Tree met een recept van mijn blog aan de slag. Wil je haar keuze en verslag lezen klik dan hier.

 

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »