Ensalada verde con huevos de color (groene salade met gekleurde eieren)

image_printprintfriendly version

Ensalada verde con huevos de color (groene salade met gekleurde eieren)

In het BBC food magazine kwam ik een foto tegen van een gekleurd ei. Nee, niet een ei waarvan de schaal gekleurd of beschilderd is, maar een gepeld ei die gemarineerd was in bietensap wat een mooie rode kleur gaf. Dat zag er zo mooi en leuk uit dat ik het wel wat vond voor een Paas salade.

Nu ben ik niet echt fan van de puur bietensap en heb ik het ei laten marineren in een groentesap die ik bij Ekoplaza kocht waar onder andere biet en wortel in zat. Dat gaf een waanzinnig mooie roze kleur, maar om eerlijk te zijn vond ik het ei enorm zoet smaken en niet echt bij de salade passen. Dat kon vast wel anders. Op smaak brengen van de marinade met peper en zout voordat je het ei erin marineert was de truc en vele malen lekkerder. En hoe langer in de marinade hoe dieper het eiwit gekleurd werd. Bij twee uurtjes heb je een mooi randje roze maar na een nacht marineren had ik deze mooie roze eieren.

Ensalada verde con huevos de color (groene salade met gekleurde eieren)

Ensalada verde con huevos de color

voor de salade:
50 gram waterkers
50 gram rucola
blaadjes van 2 takjes basilicum of basil cress
daikon cress
parmezaanse kaas
bieslook of rock chives cress
1 eetlepel mostactel azijn of sherry azijn
3 eetlepels olijfolie
peper en zout

Ensalada verde con huevos de color (groene salade met gekleurde eieren)

voor de gekleurde eieren:
bietensap of groentesap die bieten bevat
peper en zout

Voor de gekleurde eieren: Kook de eieren zoals je ze het liefst hebt, laat ze onder koud stromend water schrikken en afkoelen tot kamertemperatuur. Pel de eieren. Breng het groentesap op smaak met peper en zout. Leg de eieren in het sap zodat ze helemaal onderstaan, dek af en laat 2 uur in de koelkast staan.

Voor de salade: Meng voor de salade de gewassen watercress en rucola in een schaal of bord.
Maak een vinaigrette met de moscatelazijn, olijfolie, peper en zout. Meng goed door elkaar en schenk over de salade.
Snij de eieren doormidden en leg op de salade.
Bestrooi met de parmezaanse kaas en de diversen kruiden en soorten cress als je die gebruikt.

Ensalada verde con huevos de color (groene salade met gekleurde eieren)

Ensalada verde con huevos de color (groene salade met gekleurde eieren)

Ik vond het zo vrolijk staan en werd zo enthousiast dat ik de volgende marinades maakte in de hoop dat de eieren ook zouden kleuren met de natuurlijke kleurstoffen. Voor de onderstaande marinades heb ik onder andere gebruik gemaakt van een sapcentrifuge.
Lichtrode: doe 2 rode paprika’s en 4 tomaten in de sapcentrifuge. Breng het sap op smaak met peper en zout. Geeft een hele lichte rode kleur.
Geel: flinke pluk safraan en 1/4 theelepel gerookte paprikapoeder. Meng 250 ml kokend water met de safraan en laat weken tot het water is afgekoeld. Roer de paprikapoeder erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Paars: 1/2 kilo paarse wortel in een sapcentrifuge en breng het sap op smaak met peper en zout.
Groen: 400 gram spinazie en een bosje basilicum. Verwijder stelen van de spinazie en haal blaadjes van de basilicum en doe in de sapcentrifuge. Breng het sap op smaak met peper en zout. Deze staat niet op de foto maar was wel heel erg lekker. Geeft een hele lichte groene kleur.
Laat de gekookte en gepelde eieren 2 uur in de diverse sappen liggen.

Ensalada verde con huevos de color (groene salade met gekleurde eieren)

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »