Chocolate con pimienta rosa y sal ahumada (chocola met roze peper en gerookt zout)

image_printprintfriendly version

Mijn liefde voor pure chocola heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken en hier al veelvuldig laten blijken. En ja ik ben weer eens leuk bezig geweest met wat experimentjes. Allereerst had ik naar aanleiding van een recept op de blog van Sofieke (Wie is Sofieke) haar chocoladefudge gemaakt. Dit was voor mij de eerste keer dat ik wat maakte in de lijn van raw food en met voor mij redelijk onbekende producten zoals cacaoboter en kokosolie.
Ik vond het zo leuk om mijn eigen chocolade te maken dat mijn versie, die ik wel een andere keer hier post, van Sofieke’s recept hier thuis veel wordt gemaakt, gegeten en cadeau gedaan.

Chocolate con pimienta rosa y sal ahumada (chocola met roze peper en gerookt zout)

Daarnaast kreeg ik laatst van collega de Spaanse Winkel, de Flor de Sal ahumada (gerookte fleur de sel) opgestuurd. Daar wilde ik graag wat mee doen en tsja….. chocola kwam als eerste in mij op. In ieder geval ben ik ook met dat raw food concept gaan stoeien en heb twee versies gemaakt. Eentje met pure chocolade van 70% of meer uit de winkel en een zelfgemaakte versie chocolade met cacaoboter, rauwe cacaopoeder, dadelstroop, roze peper en met dat fijne gerookte zout. Ze waren beide geweldig lekker, vielen bij een aantal vrienden die ik het voorschotelde in de smaak, al vonden we de chocola uit de winkel iets meer pit hebben. De vegan versie is wat zachter. Mocht je beide versies ook gaan maken, hoor ik graag jou mening.

Chocolate con pimienta rosa y sal ahumada (chocola met roze peper en gerookt zout)

Chocolate con pimienta rosa y sal ahumada

100 gram pure chocolade 70%
1 eetlepel roze peperkorrels
1/4 theelepeltje gerookt zout

Wrijf in een vijzel de peperkorrel grof. Voeg hier het gerookte zout toe.
Breng een pan met een bodempje water aan de kook en zet er een kom op. Let op dat de bodem het water niet raakt. Smelt hierin al roerend 4/5 van de in stukjes gebroken chocolade.Zodra de chocolade gesmolten is, haal je de schaal van de pan en roert de overige 1/5 van de chocolade erdoor tot deze ook gesmolten is. Zo voorkom je dat de chocolade aanbrandt.
Roer de peperkorrels en gerookt zeezout door de chocolade.
Bekleed een diepvries- of bewaardoos met wat huishoudfolie en giet de chocolade in de doos. Laat opstijven in de koelkast en snij daarna in stukjes.

Chocolate con pimienta rosa y sal ahumada (chocola met roze peper en gerookt zout)

Vegan versie
2 eetlepels cacaoboter
2 eetlepels rauwe cacaopoeder
2 eetlepel dadelstroop
2 eetlepels tahin met zeezout
1/2 eetlepel roze peperkorrels
iets meer dan een mespunt gerookt zeezout

Breng een pan met een bodempje water aan de kook en zet er een kom op. Let op dat de bodem het water niet raakt. Smelt hierin al roerend de cacaoboter. Haal de schaal van het vuur, roer de tahin, cacao en de dadelstroop erdoor en laat iets afkoelen.
Roer de peperkorrels en gerookt zeezout door de chocolade.
Bekleed een diepvries- of bewaardoos met wat huishoudfolie en giet de chocolade in de doos. Laat opstijven in de koelkast en snij daarna in stukjes.

Chocolate con pimienta rosa y sal ahumada (chocola met roze peper en gerookt zout)

Alle ingrediënten zijn bij een goede biologische supermarkt te koop of online te bestellen.

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »