Empanadas de pollo con chorizo (kippasteitjes met chorizo in bladerdeeg)

Ken je de blog I am cooking with love van Tessa al? Nee……? Dan zou ik snel maar eens een kijkje gaan nemen, want er staan ontzettend veel heerlijke recepten met leuke verhalen en prachtige foto’s op. Ik lees en volg haar blog graag (ook op Facebook, Twitter en Instagram).
Momenteel is er op facebook weer een ander initiatief aan de gang onder foodbloggers dan de foodblogswap waar ik eerder al aan meedeed. Beetje ingewikkeld om het uit te leggen waarom een nieuw initiatief, maar in ieder geval je kookt/bakt een recept weer gezellig van een medeblogger. En hoe leuk was het dat ik dan eindelijk ‘officieel’ van de blog van Tessa mocht gaan koken.

Empanadas de pollo con chorizo (kippasteitjes met chorizo in bladerdeeg)

Het was best moeilijk kiezen tussen al die fijne recepten van haar: de garnalen in pittige saus, de uiendip, de toefjes merenque met dulce de leche, de pulled pork kroketjes of de kippasteitjes met bladerdeeg?  Het werd het laatste al maakte ik deze fijne empanadas met chorizo in plaats van bacon.
Wat ik leuk vond aan het recept is dat Tessa een soort van bechamelsaus maakt om het geheel te binden voor ze het in bladerdeeg stopt. Dat leek mij ontzettend lekker en dat was het inderdaad ook. Een heerlijk mooi smeuïg mengsel wordt het. Ook leerde ik iets nieuws, om een klein gaatje te maken in het bladerdeeg voor je de empanadas in de oven zet om de hete lucht te laten ontsnappen. En dat je ongebakken empanadas goed in de vriezer kunt bewaren. Handig voor een feestje!

Ze waren heerlijk Tessa, en werden met veel enthousiasme hier ontvangen en gegeten. Deze zullen vaker gemaakt worden hier. Ik heb ze alleen wat kleiner gemaakt en zonder empanada knijper (wat ik zelf een onhandig ding vind en het verschil niet echt zie met de hand gevouwen versie, zie empanadas de carne). Empanadas horen naar mijn mening klein zijn. Het is al met al best wel machtig eten en een kleine empanada leent zich veel beter bij de borrel of als voorgerecht.

Empanadas de pollo con chorizo (voor +/- 20 stuks)

200 gram kipfilet, heel fijngesneden
50 gram chorizo, heel fijngesneden
30 gram champignons, heel fijngesneden
1 sjalotje, fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
afstreken eetlepel bloem
125 ml tuinkruidenbouillon
3 eetlepels crème fraiche
1/2 theelepel gedroogde tijm
peterselie, fijngehakt
eigeel
1 pak diepvries roomboter bladerdeeg

Empanadas de pollo con chorizo (kippasteitjes met chorizo in bladerdeeg)

Laat de chorizo in een droge koekenpan zachtjes bakken tot hij de olie loslaat. Voeg de ui toe en bak ongeveer 2 minuten mee. Roer de knoflook er doorheen en zodra je de knoflook begint te ruiken voeg je de kip, champignons en tijm bij de chorizo. Geef een flinke draai met de pepermolen erover en bak alles al omscheppend goed om.
Bestrooi met de bloem, bak nog 2 minuten omscheppend en giet de bouillon erbij. Laat met een deksel op de pan 5 tot 10 minuutjes zachtjes koken. Roer de crème fraiche en de gehakte peterselie erdoor, breng op smaak met peper en zout.

Empanadas de pollo con chorizo (kippasteitjes met chorizo in bladerdeeg)
Ontdooi de bladerdeeg. Snij ze diagonaal doormidden zodat je een 2 driehoeken hebt. Leg in het midden een theelepel van het kip/chorizo mengsel. Vouw dicht tot een driehoekje en druk de openingen goed dicht eventueel met behulp van een vork.
Verwarm de oven op 200 graden. Bestrijk de empanadas met eigeel en prik met de punt van je mes in elke empanada een gaatje waar lucht uit kan ontsnappen tijdens het bakken in de oven.
Zet de empanadas 20 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn geworden.

Empanadas de pollo con chorizo (kippasteitjes met chorizo in bladerdeeg)

Het originele recept van Tessa vind je hier