Arroz negro con pulpitos (zwarte rijst met baby octopus)

image_printprintfriendly version

Een rijst gekookt met een sofrito en inktvisinkt. Een bijzondere rijst met een heerlijke smaak. Serveer hem zoals de Spanjaarden samen met al dan niet zelfgemaakte allioli. Ontzettend lekker en je kunt deze rijst bij alle soorten vis serveren.
Toevallig kwam ik bij mijn visboer op de markt baby octopus tegen en heb ik ze a la plancha gebakken. Maar met een mooi stukje vis of gamba kan het ook.
De baby octopus heb ik laten marineren in een knoflook/guindilla olie die ik had gemaakt, die kun je vervangen door de octopus in 50 ml olijfolie met 1/2 theelepeltje gerookte paprikapoeder te laten marineren. Net zo lekker!

Arroz negro con pulpitos (zwarte rijst met baby octopus)

Arroz negro con pulpitos ( voor 4 personen)

Voor de rijst:
300 gram rijst
4 zakjes inktvisinkt
1 liter visbouillon
1 grote vleestomaat
1 ui, fijngesneden
1/2 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
handjevol peterselie, gesneden
olijfolie
peper en zout

Arroz negro con pulpitos (zwarte rijst met baby octopus)

Verwarm de visbouillon tegen de kook aan en hou warm.
Halveer de tomaten en rasp het vruchtvlees tot je alleen het vel overhoud waarbij je de pulp opvangt.
Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak hierin op een zacht vuur 5 minuten de ui tot hij glazig geworden is. Voeg hieraan de fijngesneden paprikablokjes en knoflook toe en bak 4 minuten mee. Giet de tomatenpulp erbij en bak nog 5 minuten mee, roer regelmatig alles goed om, tot de tomaat zijn vocht verloren heeft.
Bestrooi met een eetlepel gehakte peterselie, roer de inkt erdoor bak al roerend 2 minuten om op een zacht vuur. Doe de rijst erbij en roer alles zodanig om dat de rijst onder de inkt zit. Schenk de warme bouillon erbij, breng aan de kook en laat daarna op een zacht vuur 18 minuten koken tot de rijst gaar is. Check en roer regelmatig alles om. Als de rijst te droog wordt schenk er dan wat water bij.
Laat de rijst 5 minuten rusten. Breng op smaak met peper en zout, bestrooi met peterselie en serveer met een groene salade en eventueel allioli.

Arroz negro con pulpitos (zwarte rijst met baby octopus)

Voor de pulpitos a la plancha:
400 gram baby octopus
knoflook/guindilla-olie

Snij de tentakels van de romp af en snij grote exemplaren tentakels doormidden. Spoel de babyoctopus goed af, laat uitlekken en laat een uur marineren in wat guindilla/knoflookolie.
Verhit ondertussen een grillpan op een hoog vuur tot hij heet is. Bak de octopus in een paar minuten bruin en gaar. Mocht er teveel vocht afkomen, giet deze af. Breng op smaak met peper en zout.

Arroz negro con pulpitos (zwarte rijst met baby octopus)

Tip: maak er een amuse van en serveer een lepel met wat rijst en een gamba of stukje zalm erop.

Arroz negro con pulpitos (zwarte rijst met baby octopus)

 

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »