Berenjenas de Cadaqués

Berenjenas de Cadaqués is een recept met aubergines in een sofrito met toevoeging van sherry. Lekker met een salade erbij mocht je dit als hoofdgerecht maken. Ook natuurlijk prima geschikt als bijgerecht. Aangezien de tomaten in de zomer echt lekker van smaak zijn en ik ze in de winter nogal smaakloos vind, kun je deze vervangen door gepelde tomaten uit blik. Gebruik dan alleen de tomaten zelf en niet het sap waar ze in zitten.

Berenjenas de Cadaqués (voor 4 personen)

1 kilo aubergines
flink wat olijfolie om in te bakken
bloem
zout en peper

voor de sofrito:
3 uien
500 gram rijpe tomaten of anders gepelde tomaten uit blik
1 klein glaasje droge sherry
1/4 liter groentebouillon
50 gram geraspte kaas

voor de picada:
2 knoflooktenen
25 gram geroosterde amandelen
wat takjes peterselie

Snij de aubergines in plakken, haal ze door de bloem en bak ze in voldoende olijfolie. Laat ze, als ze bruin zijn, uitlekken op keukenpapier.

Bak de fijngesneden uien in olijfolie en voeg de geraspte tomaten, of de in kleine stukjes gesneden gepelde tomaten uit blik, toe als de uien goudbruin zijn. Laat met een deksel op de pan deze sofrito 15 minuten zachtjes koken. Maak ondertussen de picada door alle ingrediënten in een vijzel fijn te wrijven.
Voeg na de 15 minuten kooktijd van de sofrito de sherry toe en de groentebouillon. Laat aan de kook komen en voeg een paar lepels van het kookvocht aan de picada zodat er een saus ontstaat. Voeg deze aan de sofrito toe en laat alles een paar minuutjes doorkoken. Leg voorzichtig de gebakken plakken aubergines in een ovenvaste schaal. Giet hierover de sofrito en meng voorzichtig alles door elkaar. Rasp kaas over het geheel en gratineer in de oven tot de kaas gesmolten is.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »