Bolets amb patatas (paddenstoelen met aardappelen)

Bolets amb patatas (paddenstoelen met aardappelen)

Bolets zijn paddenstoelen in het Catalaans. Samen met aardappelen, knoflook, wat peterselie en kruiden is dit een smakelijk hapje. Een vegetarisch voorgerecht of hoofdgerecht en met wat brood erbij een lekkere maaltijd.
Ik heb ze hier met eekhoorntjesbrood gemaakt die ik afgelopen zaterdag kocht op de boerenmarkt op de Noordermarkt in Amsterdam bij mijn favoriete paddenstoelen kraam.
Het recept is afkomstig uit het boek De Keuken van Spanje en Portugal van Elisabeth Luard.

Bolets amb patatas (paddenstoelen met aardappelen)

Bolets amb patatas (voor 4 personen)

500 gram paddenstoelen
500 gram krielaardappeltjes
4-6 eetlepels olijfolie
4 eetlepels broodkruim
50 gram hazelnoten, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngesneden
theelepel gedroogde oregano
theelepel gedroogde tijm
10 takjes peterselie, fijngesneden
1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
peper en zout

Bolets-amb-patatas-(paddenstoelen-met-aardappelen)

Verwarm de oven op 200 graden.
Verwijder zand en vuil van de paddenstoelen met behulp van een borsteltje of theedoek. Haal steeltjes van de hoedjes. Leg de hoedjes in een ovenschaal en hak de steeltjes fijn.
Besprenkel met 4 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet 10 minuten in de oven tot ze wat hun vocht hebben losgelaten.

Bolets amb patatas (paddenstoelen met aardappelen)
Kook de krieltjes in hun schil gaar in water die licht gezouten is. Laat afkoelen en snij ze doormidden.
Meng de gehakte steeltjes met peterselie, oregano, tijm, nootmuskaat, hazelnoten, knoflook en 2 eetlepels broodkruim. Voeg hieraan de paddenstoelenvocht en meng goed.
Leg krieltjes bij de paddenstoelen en verdeel het paddenstoelenmengsel erover. Bestrooi met het overige broodkruim en verdeel daarna de overige 2 eetlepels olijfolie.
Zet nog 15 minuten in de oven tot de bovenkant wat bruin is.
Serveer direct met wat lekker brood.

Bolets amb patatas (paddenstoelen met aardappelen)