Cuadraditos almendrados (vierkante koekjes met amandel)
Cuadraditos almendrados is eigenlijk een koek maar dan in vierkantjes gesneden.
Soms wil ik wel eens aan het bakken slaan. Zeker als het koud en regenachtig is buiten en je een hele ‘niks te doen’ zondag voor de boeg hebt. Hoe heerlijk is het dan om te rommelen in je keuken en iets lekkers te bakken.
Dit recept kwam ik tegen in één van de vele Spaans kooktijdschriften. Geen idee meer in welke aangezien bijna alle tijdschriften vaak dezelfde recepten plaatsen met dezelfde foto erbij. Alleen de receptuur wil wel eens, grappig genoeg, van elkaar verschillen.
Hierbij mijn versie met restjes zelfgemaakte jam en een handvol bosbessen als vulling. En daarover heen een dikke laag gehakte noten. Heerlijk!!!
Cuadraditos almendrados
150 gram tarwebloem
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel gedroogd gist
100 gram roomboter op kamertemperatuur
2 eetlepels poedersuiker + meer voor de garnering
80 gram rietsuiker
1 eidooier
80 gram amandelmeel
50 gram amandelen, grof gehakt
50 gram pijnboompitten
300 gram jam + handvol fruit (optioneel)
snuf zout
Verwarm de oven op 180ºC
Zeef de bloem en meng zout, kaneel, gist en amandelmeel erdoor.
Klopt in een aparte kom de roomboter, de poedersuiker en de rietsuiker tot een smeuïge massa. Voeg het eigeel toe en daarna beetje bij beetje het bloem/amandelmeelmengsel tot een samenhangend deeg. Het deeg blijft vrij korrelig van structuur.
Bekleed een vierkante ovenschaal (18 x 18 cm) met bakpapier en verdeel de helft van het deeg over de bodem. Druk zachtjes aan.
Smeer de jam over de bodem en verdeel eventueel het fruit over de jam. Verkruimel de andere helft deeg met je handen en strooi over de jam en het fruit.
Verdeel de gehakte amandelen en pijnboompitten erover, druk alles een beetje aan en zet 30 minuten in de oven.
Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal voorzichtig de koek uit de bakvorm en laat verder afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur. Snij voor het serveren in kleine vierkantjes.