Bacalao fresco con ajo negro envuelto en jamon
Zwarte knoflook. Ajo Negro van het merk La Abuela Carmen kreeg ik toegezonden van Spaanse Winkel omdat zij een biologische variant verkopen in hun webshop. Altijd heel fijn aangezien ik het liefst met biologische producten kook. Zelf ben ik dol op zwarte knoflook. Het heeft een ontzettende lekkere zoete smaak en het leent zich enorm goed om er een pasta van de maken samen met zongedroogde tomaatjes, wat verse tijm en olijfolie. Smeer dat op een geroosterd broodje en je hebt een moderne (zwarte) variant van pan con tomate.
Maar je kunt de pasta ook gebruiken om er een stuk kabeljauw mee in te smeren, op te rollen en te omwikkelen met Serrano ham. Dat in de oven samen met wat witte wijn en oh oh wat was dat een heerlijke dis. Je krijgt er ook een ongelofelijke lekkere saus van. Niet alleen met kabeljauw is het geschikt, want ondertussen heb ik het gemaakt met de wat steviger zeeduivel. In ieder geval een blijvertje dit recept.
Bacalao fresco con ajo negro envuelto en jamón (voor 2 personen)
stuk kabeljauw filet van de staart (zonder vel) van ongeveer 400 gram
5 tenen zwarte knoflook
5 biologische zongedroogde tomaten (ekoplaza)
blaadjes van 3 takjes tijm
25 ml olijfolie
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
peper en zout
50 gram mooie jamón Serrano
75 ml witte wijn
Giet heet water over de zongedroogde tomaten tot ze net onder staan en laat 30 minuten weken. Haal uit het water en snij ze in kleine stukjes. Hou een eetlepel van het week water apart.
Hevel over naar een keukenmachine en voeg daaraan de zwarte knoflooktenen aan toe en het achter gehouden weekwater. Pureer en schenk er beetje bij beetje de olijfolie aan toe tot je een pasta krijgt.
Hak de geroosterde pijnboompitten grof en roer die samen met 2/3 tijmblaadjes door de pasta.
Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven op 180ºC.
Besmeer een kant van de kabeljauw filet met de pasta en rol die op. Bestrooi met de overige tijm. Wikkel in de plakken ham en leg in een met olie ingevette ovenschaal.
Zet de schaal 10 minuten in de oven. Schenk de wijn erover en laat nog 10 tot 15 minuten in de oven tot de vis gaar is.
Haal uit de oven serveer met bijvoorbeeld wat rijst en een mooie salade.