Ensalada de alcachofas crudas y habas (salade van rauwe artisjok met tuinbonen)

Ensalada de alcachofas crudas y habas. Een mooie salade van rauwe artisjok, tuinbonen, rozemarijnblaadjes, bieslook cress en honingklaverblad. Het laatste heb ik in mijn geveltuin in een bak gezaaid, de biologische variant dan. Die at ik ooit tijdens een geweldig diner bij een restaurant in Kopenhagen waar ze het in salades en hun gerechten verwerkten. Zo lekker en zo mooi!

Ensalada de alcachofas crudas y habas

Voor mij zijn de simpele dingen echt het lekkerst. Dit is een variant van een eerder recept wat ik plaatste (zie hier) op de blog maar dan met een dressing van walnoot olie, citroensap en wat peper en zout. De subtiele smaak van walnoot olie is heerlijke combinatie met de tuinbonen en het knapperige van de rauwe artisjok. Lente….. op je bord. In al zijn eenvoud.

Ensalada de alcachofas crudas y habas

kilo tuinbonen
4 kleine jonge artisjokken
sap van 1/2 citroen
2 eetlepels walnoot olie/4 eetlepels zachte olijfolie
zwarte peper en zout
bieslook cress (rock chives) van koppertcress
rozemarijnblaadjes
honingklaverblaadjes

Ensalada de alcachofas crudas y habas

Dop de tuinbonen en kook ze 2 minuten in heet water.
Maak ondertussen de dressing door citroen, walnoot- en olijfolie, zwarte peper en zout goed met elkaar te mengen. Zet apart.
Giet de tuinbonen af en laat onder koud stromend water afkoelen. Dubbel dop ze en zet apart.
Snij de steel van de artisjokken eraf, het harde gedeelte aan de bovenkant en verwijder de buitenste stugge bladeren tot je aan het zachte gele gedeelte komt. Schil met een mesje het groen van de bodem tot je bij het lichtgele gedeelte komt.
Snij de artisjokken meteen met een mandoline in hele fijne plakjes of doe dat met de hand met een scherp mes. Leg in de dressing om kleuren te voorkomen. Meng alles goed om zodat alles onder de dressing zit.
Voeg hieraan de tuinbonen toe en schep alles goed om.
Leg alles op een mooi bord, en bestrooi met de bieslook cress, rozemarijnblaadjes en honingklaverblaadjes.

Ensalada de alcachofas crudas y habas