Suflé de patata con chorizo (aardappel souffle met chorizo)

Suflé de patata con chorizo, een heerlijk smeuïge aardappel soufflé met chorizo en tijm.
Zelf was ik altijd een beetje bang om dit soort gerechten te maken want je hoort dat het vaak mislukt. Toch wilde ik het een keertje uitproberen, want eens moet de eerste keer zijn, nietwaar? En dat is dus super gelukt en dit gerechtje is helemaal niet zo moeilijk te maken.
Het onderstaand recept is als voorgerecht geschikt voor 4 personen. En met een lekkere salade erbij een fijn hoofdgerecht voor 2 personen.

Suflé de patata con chorizo

Suflé de patata con chorizo (voor 4 personen)

500 gram aardappelen
80 ml melk
2 kleine eitjes, eigeel en eiwit apart
50 gram chorizo
blaadjes van tijm
gerookte paprikapoeder
zout en peper
roomboter

Suflé de patata con chorizo

Kook de aardappelen in hun schil 20 minuten in koud water met wat zout tot ze gaar zijn.

Haal ondertussen het vel van de chorizo en snij in kleine blokjes. Bak ze kort droog in een koekenpan totdat ze het merendeel van het vet verloren hebben maar nog niet echt bruin zijn. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
Giet de aardappelen af en laat ze iets afkoelen. Verwijder de schil met behulp van een mesje en haal ze door een pureeknijper. Voeg hieraan de melk toe, de uitgebakken chorizo, de tijmblaadjes en een theelepel gerookte paprikapoeder. Meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Suflé de patata con chorizo
Verwarm de oven op 180 ºC.
Klop de eiwitten tot fijne pieken en zet apart. Klop het eigeel los en roer snel door het aardappelmengsel zodat het niet stolt. Voeg daarna de eiwitten door het mengsel met een pollepel waarbij je voorzichtig van onder naar boven mengt tot de eiwitten geheel opgenomen zijn en je een luchtig beslag hebt.
Vet 4 soufflébakjes in met roomboter en vul ze met het aardappelmengsel.
Zet 45 tot 1 uur in de oven tot de bovenkant mooi bruin is. Bestrooi eventueel nog met wat verse tijm. Serveer direct.

Suflé de patata con chorizo